MUNNBIND: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at Helsedirektoratet vil anbefale bruk av tøymunnbind.
MUNNBIND: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at Helsedirektoratet vil anbefale bruk av tøymunnbind. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind

Helsedirektoratet vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner.

Fredag skal regjeringen holde sin ukentlige pressekonferanse om koronasituasjonen. På forhånd er det ventet at det vil komme nye retningslinjer når det gjelder bruk av munnbind.

Helsedirektoratet bekrefter overfor TV 2 at de vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode.

Det var VG som først meldte om saken.

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Ifølge Nakstad er tøymunnbind, som kan gjenbrukes, et godt alternativ til kirurgisk munnbind.

– Det er også viktig å presisere at god avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har. Nye forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Hvis vi bruker munnbind riktig kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i transportsituasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, sier han.

Administerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sier det er avgjørende at myndighetene nå kommer med anbefalinger om munnbind.

– Dette er avgjørende for å holde aktiviteten oppe på en trygg måte. I privat handels- og tjenestenæring, hvor halvparten av alle nordmenn jobber, trenger 8 av 10 å være fysisk på jobb. Dette gjør det vanskelig å redusere trykket på kollektivtrafikken. I tillegg til munnbind, bør det også sees på mulighetene for økt kapasitet i kollektivtrafikken, sier han.

Horneland Kristensen sier at jobb nummer én nå er å unngå en stor smitteoppblomstring og en ny storskala stenging av landet.

− Nå har myndighetene endelig kommet med denne viktige avklaringen, nå er det opp til alle oss andre å ta vår del av ansvaret. Dette gjør vi for å beskytte hverandre, sier han.