KORONA: Byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa og byrådsleder Roger Valhammer under pressekonferansen om koronasituasjonen i Bergen fredag. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2
KORONA: Byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa og byrådsleder Roger Valhammer under pressekonferansen om koronasituasjonen i Bergen fredag. Foto: Karen Anna Kleppe / TV 2

Forbud mot private sammenkomster med mer enn 20 personer i Bergen

Bergen kommune vil vedta lokalt påbud om en grense på 20 personer på fester og sammenkomster. Byrådslederen håper det på sikt blir et nasjonalt påbud.

Fredag kalte byrådsleder Roger Valhammer i Bergen kommune inn til pressekonferanse.

– Vi har kommet til 14. august og det er 5 måneder siden pandemien startet. Mye har skjedd og vi lever fortsatt midt i en alvorlig pandemi. Det finnes ingen vaksine eller effekt behandling, og vi har erfart hvor smittsom og dødelig den kan være, sier Valhammer.

Samtidig som smitten øker, mener kommunen at rådet å være maks 20 personer på fest og sammenkomster ikke overholdes.

På pressekonferansen opplyser Bergen kommune at de nå legger ned et påbud. Frem til i dag har det nemlig kun vært en nasjonal anbefaling om at man ikke skal overstige 20 personer.

Ikke mer enn 20

– Det som er nasjonalt råd blir i dag et påbud. En anbefaling er ikke tilstrekkelig, det må være klart at dette er regelen og at den må vi følge, sier Valhammer.

Han sier også at påbudet åpner opp for andre sanksjonsmuligheter for politiet når de følger opp brudd på smittevernloven.

– Vi gjør dette for at alvoret skal synke inn hos alle, sier Valhammer.

Han vil ikke spesifisere hvilke sanksjonsmuligheter som er aktuelle, men sier at han håper resten av landet følger etter.

– Jeg håper at det kan bli en nasjonal forskrift, sier byrådslederen.

– Hvordan vil dette fungere i praksis?

– Dette betyr ikke at politiet har fått en ekstraoppgave, men heller et verktøy. Målet er at politiet skal få mindre å gjøre fordi folk i større grad etterfølger et påbud, sier Valhammer.

Ti nye smittede

Totalt 633 personer har testet positivt på covid-19 i Bergen kommune, noe som medfører en økning på 10 personer siden tirsdag.

Av disse er tre importsmitte og fire er sannsynligvis gammel smitte. Det jobbes med å undersøke smitteveien på de tre siste tilfellene.

Tirsdag hadde 623 personer totalt testet positivt på covid-19, viser kommunens forrige oversikt.

– Det er seks nye som har testet positivt siden forrige melding. Alle disse er importsmitte eller nærkontakter til disse, sa smittevernoverlege Karina Koller Løland i forbindelse med tirsdagens tall.

Byrådsleder Roger Valhammer påpeker at smitten er økende i Bergen, og at det også kan være smittede som ikke har symptomer som derfor ikke er testet og fanget opp i smittestatistikken.

KORONA: Byråd for eldre, helse, og frivillighet Beate Husa under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Bergen kommune.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KORONA: Byråd for eldre, helse, og frivillighet Beate Husa under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Bergen kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dropin-test

Til stede på pressekonferansen er også byråd for eldre, helse, og frivillighet Beate Husa. Hun forteller at Bergen har har god testkapasitet på nåværende tidspunkt.

Hun mener derimot at timebestilling er en «flaskehals» for å få gjennomført koronatesting, og sier at kommunen er i dialog med nasjonale helsemyndigheter for å finne en løsning.

– Erfaringene fra Flesland kan tyde på at en dropin-løsning fungerer godt, sier Husa.