GJENFORENT: En løslatt kvinne omfavner et familiemedlem etter å ha blitt løslatt fra Okrestina fengsel fredag morgen.
GJENFORENT: En løslatt kvinne omfavner et familiemedlem etter å ha blitt løslatt fra Okrestina fengsel fredag morgen. Foto: Sergei Gapon/AFP

Løslatte demonstranter hevder de ble torturert i fengsel

Amnesty International sammenlikner hviterussiske fengsel med torturkammer. Etter massiv internasjonal kritikk løslates tusenvis av demonstranter.

Flere av de drøyt 6700 arresterte demonstrantene ble løslatt i morgentimene fredag. Mange forteller at de har blitt mishandlet i fengselet.

Amnesty International sier vitneutsagnene vitner om «utbredt tortur», skriver BBC.

Fredag har over 1000 arresterte demonstranter blitt løslatt, og myndighetene lover å granske massearrestasjonene.

– Torturkamre

Flere av de løslatte fangene har tatt til sosiale medier for å dele bilder av forslåtte og hovne kropper. Demonstrantene hevder skadene er et resultat av politivold.

En nylig løslatt demonstrant viser blåmerker, som han sier var et resultat av politivold i fengselet.
En nylig løslatt demonstrant viser blåmerker, som han sier var et resultat av politivold i fengselet. Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS

Ifølge Amnesty har flere av de arresterte blitt avkledd, slått og truet med voldekt.

– De løslatte fortalte oss at fengslene hadde blitt torturkamre, hvor demonstrantene ble tvunget til å ligge på bakken mens politiet sparket og slo dem med batonger, sier Marie Struthers, ansvarlig for Amnestys arbeid i Øst-Europa.

Kritiseres av FN

Samtidig kritiserer FNs menneskerettighetseksperter de hviterussiske sikkerhetsstyrkenes opptreden, preget av overdreven og unødvendig vold mot fredelige demonstranter.

– Myndighetene virker kun interessert i å avslutte protestene så raskt som mulig, og å arrestere så mange som mulig, sier FN-gruppen.

Minst to personer har dødd i de voldsomme demonstrasjonene.

Ber om unnskyldning

Torsdag demonstrerte hviterusserne mot påstått valgfusk for femte natt på rad. Ifølge det offisielle valgresultatet vant Lukasjenko søndagens presidentvalg med over 80 prosent av stemmene, men det har demonstrantene liten tro på.

Løslatte demonstranter forlater et fengsel i hovedstaden Minsk fredag morgen.
Løslatte demonstranter forlater et fengsel i hovedstaden Minsk fredag morgen. Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS

Viseinnenriksminister Aleksandr Barsukov besøkte torsdag kveld ett av arrestlokalene i Minsk og sa at alle vil bli sluppet fri innen klokken 6 fredag morgen, ifølge BBC.

Avgjørelsen kommer samme dag som EU har varslet et krisemøte om situasjonen i Hviterussland. Unionen har tidligere truet med sanksjoner mot landet.

Innenriksminister Jurij Karajev sier politiets håndtering av demonstrasjonene førte til mange uriktige pågripelser.

– Jeg tar ansvar og ber om unnskyldning overfor disse menneskene, sa han.