For 13 år siden fikk han ansatt som speider av Tuchel. Nå kjemper de om samme finaleplass

Julian Nagelsmann (33) har et spesielt forhold til PSG-trener Thomas Tuchel (46). Nå leder de hvert sitt lag i semifinalen av Champions League.

Se sammendrag av RB Leipzig-Atlético Madrid øverst!

Da RB Leipzig tok seg til sin første semifinale i Champions League på bekostning av Atlético Madrid, ble Julian Nagelsmann historisk.

Med sine 33 år er han den yngste treneren som har ledet et lag på det stadiet av den kontinentale turneringen.

Semifinalen blir også spesiell av en annen grunn. Motstanderens trener, Thomas Tuchel, var nemlig Nagelsmanns trener for Augsburgs andrelag da spillerkarrieren ble ødelagt i 2007. Nagelsmann hadde slitt med skader helt siden ungdomsårene TSV 1860 München, men denne gangen var det alvorlig.

En kneskade gjorde at 20 år gamle Nagelsmann måtte legge fotballskoene på hyllen. Den nåværende PSG-treneren tok unggutten under sine vinger, og Nagelsmann fikk speideroppdrag av Tuchel. Nagelmanns jobb var å kartlegge Augsburgs kommende motstandere.

Klisterhjerne

Den unge tyskeren utmerket seg på flere måter i tenårene, også utenfor fotballbanen. Christian Traesch, som gikk på skole og spilte med Nagelsmann i TSV 1860 München, forteller at kompisen hadde klisterhjerne.

– Han hadde evnen til å oppnå maksimal suksess med minimal innsats fordi han lyttet i timene og husket alt. Han var supersmart, forteller Traesch til The Athletic.

Nagelsmann var ikke bare smart. Hun var klassens moroklump.

– Selv lærerne brydde seg ikke om at han gjorde narr av dem. Han gjorde det på en så sjarmerende måte at de aldri ble sint på ham. Han fikk virkelig folk på sin side, forteller Benjamin Kauffmann, en annen skolekompis som spilte fotball med Nagelsmann.

Også i garderoben hadde Nagelsmann en egen evne til å få smilene frem hos lagkompisene, men midtstopperen visste alltid når han skulle være seriøs.

– Fordi han var så fokusert løste han problemer før de oppstod. Jeg tror jeg knapt har sett ham takle. Han var alltid i riktig posisjon og hadde mer enn god nok tid til å vinne ballen. Hans trygghet gjorde at han kunne styre lagkameratene, sier Kauffmann.

Har dårlig Tuchel-statistikk

Speideroppdragene i Augsburg ga mersmak. Da han fikk tilbud om å bli assistenttrener for 1860 Münchens U17-lag, slo Nagelsmann til. Ferden gikk videre til Hoffenheims U17-lag bare en sesong seinere. Nagelsmann gjorde seinere sine saker svært bra som ansvarlig for klubben U19-lag. I 2016 tok han steget opp den den øverste scenen. 28 år gammel tok han over Hoffenheims a-lag. Etter tre år gikk ferden videre til hardtsatsende RB Leipzig.

TRENERDUELL: Julian Nagelsmann møter treneren som introduserte ham for yrket, Thomas Tuchel.
TRENERDUELL: Julian Nagelsmann møter treneren som introduserte ham for yrket, Thomas Tuchel.

Nå har Nagelsmann ledet klubben hele veien til semifinale i verdens gjeveste klubbturnering. Og der møter han attpåtil sin egen mentor.

– PSG er et topplag med en topptrener. Jeg har ledet lag mot Tuchel mange ganger, men har sjelden vunnet. Det bør endre seg nå. Jeg vil være fornøyd med å spille en dårlig kamp så lenge vi vinner, fortalte han etter torsdagens semifinale.