ÅPNET: Teststasjonen for covid-19 ble åpnet på Gardermoen torsdag. Men det er frivillig om man ønsker å teste seg.
ÅPNET: Teststasjonen for covid-19 ble åpnet på Gardermoen torsdag. Men det er frivillig om man ønsker å teste seg. Foto: Stein Akre / TV 2

Nå kan du teste deg for korona på Oslo lufthavn

Teststasjonen for covid-19 på Oslo lufthavn Gardermoen kan teste opptil 1900 personer i døgnet. Men de reisende bestemmer selv om de vil ta testen eller ikke.

Oslo lufthavn Gardermoen ligger i Ullensaker kommune, og kommunen har dermed ansvar for smittevern ved flyplassen. Etter å ha fått anmodning fra Helsedirektoratet denne uken, har kommunen i samarbeid med Avinor opprettet en teststasjon.

– Det er åpnet teststasjoner ved flere lufthavner de siste dagene. Det har forståelig nok vært en utålmodighet i offentligheten om at det også ved landets hovedflyplass skal være mulig for reisende fra utlandet å få utført en koronatest, sier ordfører Eyvind J. Schumacher (Ap) i Ullensaker kommune.

80 i timen

Testsenteret åpnet i rekordfart. Onsdag var det usikkerhet knyttet til om man fikk åpnet det, men fra og med klokken 17 var testingen i gang.

– Vi har en kapasitet på 80 i timen. Det vil si nesten 1900 i døgnet. Det er mer enn hva Oslo kommune tester hver dag, sier ordfører i Ullensaker kommune Eyvind Jørgensen Schumacher.

VELKOMMEN: Helsearbeidere ønsker alle som vil teste seg velkommen.
VELKOMMEN: Helsearbeidere ønsker alle som vil teste seg velkommen. Foto: Stein Akre / TV 2

– Det er over én måned siden man begynte med internasjonale flyvninger, hvorfor åpner testingen først i dag?

– Vi har hatt en tett dialog med helsemyndighetene i den måneden som har gått, og vi har fulgt med på trafikken og smittepresset. Nå de siste ukene har vi sett et økt smittepress, og vi fikk et pålegg nå på mandag fra direktoratet om å etablere en teststasjon på Gardermoen. Hensikten er å stoppe importsmitten i den grad det er mulig, sier fungerende kommuneoverlege i Ullensaker kommune Tom Sundar til TV 2.

Frivillig testing

Men foreløpig er det frivillig om man ønsker å teste seg ved ankomst på Gardermoen. Kommuneoverlegen sier at de forholder seg til nasjonale myndigheters råd.

– Det er mange land som har obligtorisk testing, mens vi i Norge har valgt en annen linje. Vi her på flyplassen følger de nasjonale myndigheters råd. Men vi skal ha fokus på å knipe de som har symptomer, de som kommer fra røde land og som har vært eksponert for covid-19, sier Sundar.

(©NTB/ TV 2)