Trump: – Full normalisering mellom Israel og Emiratene

Israel og Emiratene etablerer diplomatiske bånd mot at Israel lar være å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, opplyser USAs president Donald Trump.

De forente arabiske emirater er dermed den første arabiske staten ved Persiabukta som etablerer fullstendige diplomatiske bånd med Israel. Fra før av er det kun to arabiske land, Egypt og Jordan, som har diplomatiske bånd med Israel.

Til gjengjeld innstiller Israel planen om å annektere store deler av den okkuperte Vestbredden, områder som lenge har vært ment å utgjøre en framtidig palestinsk stat.

Kunngjorde via Twitter

Trumps kunngjøring kom i form av en Twitter-melding med en uttalelse fra de to landene, der de gjør avtalen kjent.

Donald Trump meldte om avtalen på Twitter torsdag.

– STORT gjennombrudd i dag. Historisk fredsavtale mellom våre to GODE venner, Israel og De forente arabiske emirater, skriver Trump.

Samtidig la han ut en felles uttalelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan og seg selv.

Israel skulle etter planen har begynt annekteringen av viktige deler av den okkuperte Vestbredden 1. juli, men dette ble utsatt. Planen har møtt sterk internasjonal kritikk ettersom områdene lenge har vært ment å utgjøre en framtidig palestinsk stat.

Netanyahu skriver i en Twitter-melding at normaliseringen med Emiratene er en historisk dag.

Emiratene understreker på sin side at Israel har gått med på å stanse ytterligere annektering av palestinske områder.

Palestinsk slakt

En av palestinernes mest kjente politikere tar avstand fra avtalen som innebærer full normalisering mellom Israel og De forente arabiske emiratene.

– Avtalen belønner israelsk okkupasjon, skriver Hanan Ashrawi på Twitter kort tid etter at den ble offentliggjort av president Donald Trump og lederne i de to landene.

Normaliseringen innebærer at Israel innstiller planen om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

– Israel ble belønnet for ikke å erklære åpent hva de har gjort mot Palestina, ulovlig og vedvarende, siden okkupasjonen begynte, skriver hun og legger til at Emiratene nå har avdekket sine hemmelige avtaler og normalisering med Israel.

– Vær så snill, la være å gjøre oss en tjeneste. Vi er ikke noens fikenblad, skriver hun.