OPPRØR: En demonstrant holder en nødbluss i hovedstaden Minsk mandag kveld. Demonstrantene nekter å godta valgresultatet, hvor president Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med god margin.
OPPRØR: En demonstrant holder en nødbluss i hovedstaden Minsk mandag kveld. Demonstrantene nekter å godta valgresultatet, hvor president Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med god margin. Foto: Agencja Gazeta/REUTERS

Bruker skarp ammunisjon mot demonstranter – 6000 arrestert

Protestene fortsetter i Hviterussland, hvor myndighetene skyter med skarpt mot demonstrantene. Samtidig bekrefter Hviterussland at en ung mann døde på vei til fengselet.

25-åringen ble pågrepet søndag i byen Gomel sørøst i landet. Han ble dømt til ti dagers fengsel. Onsdag opplyste en offisiell granskningskomité at mannen døde mens han var i politiets varetekt.

Det er ikke kommet opplysninger om dødsårsaken.

Skyter med skarpt

Demonstrasjonene mot landets autoritære president Aleksandr Lukasjenko fortsatte onsdag for fjerde dag på rad. Minst 6000 demonstranter er pågrepet og flere hundre skadd under protestene i kjølvannet av presidentvalget.

For første gang innrømmer også landets myndigheter at det skytes med skarp ammunisjon mot demonstrantene.

Store politistyrker jobbet med å blokkere demonstrantene i hovedstaden Minsk tirsdag kveld.
Store politistyrker jobbet med å blokkere demonstrantene i hovedstaden Minsk tirsdag kveld. Foto: AP Photo

Landets innenriksdepartement sier opprørspoliti var tvunget til å skyte mot demonstrantene, som skal ha vært bevæpnet med jernstenger.

– Skremmeskudd stanset dem ikke. For å beskytte livene til betjentene, ble våpen tatt i bruk. En av demonstrantene er skadet, skriver departementet i en uttalelse, gjengitt av The Independent.

Opposisjonen flykter

Etter at Lukasjenko ble erklært valgets overlegne vinner, har flere opposisjonspolitikere enten blitt fengslet eller tvunget til å forlate landet.

Blant disse er opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaya, som flyktet til Litauen etter at barna hennes mottok flere trusler, skriver The Guardian.

En demonstrant omringes av politiet i Minsk. Ifølge innenriksdepartement har over 6000 blitt arrestert de siste dagene.
En demonstrant omringes av politiet i Minsk. Ifølge innenriksdepartement har over 6000 blitt arrestert de siste dagene. Foto: AP Photo

Politiet anklages for overdreven maktbruk, og opposisjonspolitikere mener opprørsstyrkene har tilnærmet immunitet. En rekke videoopptak viser hvordan politiet angriper demonstranter, selv etter de er arrestert.

Holder krisemøte

Onsdag viste statlig TV en sjokkerende video hvor tydelig forslåtte demonstranter blir avhørt på en politistasjon.

– Så skal vi fortsette med starte en revolusjon?, spør en stemme bak kamera. Demonstrantene svarer med å riste på hodet.

EU truer med å gjeninnføre sanksjoner grunnet mistenkt valgfusk og maktmisbruk. Samtidig har unionen innkalt alle medlemslandenes utenriksministere til et krisemøte fredag. EU har samtidig varslet en gjennomgående granskning av unionens forhold til Hviterussland.