FORTSATT FORESPØRSEL: Flyselskapene sier at det fortsatt er etterspørsel etter flybilletter, til tross for flere nye reiseråd.
FORTSATT FORESPØRSEL: Flyselskapene sier at det fortsatt er etterspørsel etter flybilletter, til tross for flere nye reiseråd. Foto: Vidar Ruud

Dette gjør flyselskapene etter nye reiseråd

Onsdag kom regjeringen med nye reiseråd, og sa at ingen land nå kategoriseres som grønne.

Onsdag hasteinnkalte regjeringen til pressekonferanse hvor tema var reise og koronasituasjonen i Norge.

Der ble det klart at seks nye land og flere regioner i Danmark og Sverige nå betegnes som «røde».

Landene det gjelder er Polen, Malta, Island, Færøyene, Kypros og Nederland. For Danmark er Sjælland, utenom hovedstadsregionen, og Midt-Jylland markert røde. I Sverige er Östergotland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna og Örebro markert rødt.

– Du skal ikke kjøre på gult

Statsminister Erna Solberg sa også at ingen land nå er grønne.

– Vi advarer mot å reise utenlands nå. Det er som i trafikken, du skal ikke kjøre på gult, slår Solberg fast.

– Den gule fargen har som hensikt å få alle til å stoppe opp, og for å gjøre folk oppmerksomme på om reisen er nødvendig. Det vil ikke være reisekarantene fra gule land, men ingen land vil nå være grønne, sier helseminister Bent Høie.

* Andorra

* Belgia

* Bulgaria

* Frankrike

* Island

* Kroatia

* Kypros

* Luxembourg

* Malta

* Monaco

* Nederland

* Polen

* Portugal

* Romania

* Spania

* Sveits

* Tsjekkia.

* Færøyene

* Hele Sverige unntatt Kalmar, Södermanland og Västerbotten.

* Disse danske regionene: Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midtjylland.

* Utenriksdepartementets fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det globale reiserådet er forlenget fram til 1. oktober.

Pressesjef i SAS John Echoff sier til TV 2 at de foreløpig ikke foretar seg noen drastiske endringer i sine program.

– Dette er situasjoner vi har levd med siden utbruddet av pandemien. Når myndighetene kommer med endringer i reiseråd, så påvirker det etterspørselen og vi må endre vårt trafikkprogram. Men det skjer ikke på bakgrunn av én pressekonferanse, sier Echoff.

– Utfordrende

Han innrømmer at det er utfordrende å følge med på stadige endringer i reiseråd, men at det er etterspørsel etter flybilletter.

– Det handler om europeisk infrastruktur, og luftfarten er kjempeviktig her. Vi må huske at det er mange grunner til å reise, det er ikke bare ferie og fritid, sier pressesjefen og legger til:

– Vi bidrar til å opprettholde denne i en vanskelig tid.

SAS sine trafikktall viser en voldsom nedgang i forespørselen, sammenlignet med fjoråret. I juli hadde selskapet en nedgang på 75 prosent fra samme tid i fjor.

Flere tiltak

Flyselskapet har nå 45 av cirka 160 fly operative.

Informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen sier at de fortløpende vurderer deres tilbud i lys av covid19-situasjonen, og at de forholder seg til luftfartsmyndighetene.

– I Norwegian innførte vi tidlig en rekke tiltak for å ivareta de reisende og ansattes sikkerhet, blant annet krav om munnbind om bord, sier Sandaker-Nielsen.