BOK: Harald Stanghelle har skrevet boken «Kongen forteller».
BOK: Harald Stanghelle har skrevet boken «Kongen forteller». Foto: Agnete Brun

Ville skrive bok om kongen – ble overrasket over kong Haralds svar

Tidligere redaktør Harald Stanghelle har skrevet bok om kong Harald. På forhånd hadde han ikke trodd at kongen ville være med på prosjektet.

Det var på høsten 2018 at forlegger Erling Kagge spurte tidligere redaktør Harald Stanghelle om han kunne tenke seg å skrive en bok basert på samtaler med kong Harald.

– Jeg sa ja til Erling Kagge i trygg forvissning om at kong Harald ville si nei. Men overraskende nok, sa han også ja. Slik ble det bok, forteller Stanghelle til TV 2.

Elleve ganger har Stanghelle snakket med og intervjuet kongen. Samtalene har funnet sted på Slottet og på Kongsgården.

– Jeg ble overrasket fordi kong Harald ikke er en person som trives spesielt godt med å snakke om seg selv. Men jeg så på det som en veldig interessant og veldig spennende oppgave, og det har det også vært, sier Stanghelle.

– Har sett mye

Boken, som har fått navnet «Kongen forteller», kommer ut i midten av oktober. Forfatteren selv er ordknapp om detaljer fra innholdet, men forteller at det er en bok hvor kongen reflekterer over eget liv og forteller sin historie.

– Han forteller også om Norges historie og vår samtid. Slik tegner kongen et bilde av holdninger som har vært og er viktige for ham som landets monark, sier Stanghelle.

Etter Stanghelles mange møter med kong Harald, vil han beskrive kongen som en åpen og spennende person. Han vektlegger også at dette er en person som har sett mye.

Gjennom 11 samtaler har Harald Stanghelle intervjuet kong Harald.
Gjennom 11 samtaler har Harald Stanghelle intervjuet kong Harald.

– Husk at han har opplevd dette landet siden han var liten prins. Han har møtt i statsråd siden 1957. Han har reist mer enn noen annen offisiell figur i dette landet har gjort. Med andre ord sitter han med en erfaring og et minnesbilde som har gjort ham til en framifrå og medlevende observatør.

Krigsopplevelsene og 22. juli

Etter arbeidet med boken, tar Stanghelle med seg mye og annerledes erfaring. Han forteller om større innsikt i hva kongerollen innebærer og ikke minst en stor respekt for mennesket kong Harald.

– Kongen er både en person og en rolle. Disse to tingene griper inn i hverandre og står i en slags tannhjulsstilling til hverandre. Derfor er det helt umulig å skille kongen som konge og kongen som menneske, sier Stanghelle.

Kong Harald tok selv initiativ til at prinsesse Astrid skulle delta i en av samtalene som dreide seg om krigsopplevelsene og hjemkomsten fra USA i 1945.

– Jeg har også snakket med dronning Sonja og kronprins Haakon til bruk i et par av kapitlene, spesielt kapittelet der kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon forteller gripende om hvordan de opplevde 22. juli og tiden etter.

Stanghelle understreker at han har stått fritt til å skrive boken slik han ønsker.

– Kongen har ikke fått spørsmålene på forhånd, og han har heller ikke bedt om det. Han har vært svært åpen og tålmodig. Med ikke så lite humor, har han svart på alle veier mine spørsmål har ført oss.

– Har kongen overrasket deg?

– Ja.

– På hvilken måte?

– Det tror jeg nesten du får lese i boka, smiler Stanghelle.

TV 2 har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å kommentere boka.