Magnus Carlsen slo tilbake med stil – forklarer absurd tabbe

Magnus Carlsen og Ding Liren er like langt etter to semifinalekamper. Etterpå forklarer han den absurde situasjonen som ledet til tap søndag.

Magnus Carlsen-Ding Liren 2,5-0,5

Magnus Carlsen slo hardt tilbake i andre semifinale av «Grand Tour Final», klimakset i sjakkverdensmesterens egen sjakktour. Etter å ha tapt søndag, var det viktig for Carlsen å slå tilbake.

Og det gjorde han med stil. Carlsen vartet opp med smarte trekk som overrumplet Ding og trengte kun tre partier for å avgjøre den andre semifinalen mandag.

Den absurde situasjonen

Søndag trodde både seerne og TV 2s eksperter at Magnus Carlsen var blitt felt av teknisk trøbbel i det første lynsjakkpariet mot Liren, som 29-åringen tapte. Dagen derpå forklarer Carlsen hva som skjedde.

– Det var en helt absurd situasjon, innleder verdensmesteren til TV 2.

– Jeg sitter der og får altså ikke med meg at han har flyttet. Jeg ser på notasjonen, og for meg ser det ut på notasjonen som at det ikke har kommet et trekk fra ham. Jeg synes jeg ser på brettet at det ikke har skjedd noe, og at tiden min går. Jeg prøver å sjekke om jeg fortsatt er på nett, men jeg er fortsatt på nett. Så da antar jeg bare at det var et aller annet, enten at han var blitt koblet av eller at det hadde skjedd en eller annen feil, forklarer Carlsen.

Da slo han seg til ro med bare sitte og vente på Lirens trekk. Så kom det opp at tiden hans var ute.

– Da ser jeg at trekket hans er i notasjonen. Og jeg ser at stillingen er annerledes enn det den var fra før. Jeg skjønner ikke hvordan det kan ha skjedd. Jeg har sett videoen etterpå med kameraet som jeg filmer selv, og ser at jeg rett og slett ikke får meg meg at han har spilt. Så jeg sitter bare som en idiot og prøver å finne ut hva som har skjedd, beskriver Carlsen og slår seg til hodet.

Med til historien hører det at Carlsen faktisk hadde teknisk trøbbel i det tredje partiet. Det var med å påvirke antakelsen om at noe var galt.

– Det er ingen tvil om at på det tidspunktet var min første reaksjon at «det har skjedd noe galt her.» Ikke at jeg ikke har sett hva han har gjort. Det skjer jo ikke, ikke sant. Det er ikke noe man regner med, forklarer Carlsen.

Utlignet i kamper

Etter remis i det tredje partiet mandag hadde ikke Ding kjangs til å ta igjen Carlsens ledelse og dermed utligner nordmannen til 1-1 i kamper.

Den tredje semifinalen mellom Carlsen og Liren spilles tirsdag. Med mandagens seier kan nordmannen senke skuldrene litt etter å ha sikret minst en semifinalekamp til.

Maktdemonstrasjon

Det åpnet på best mulig måte for Carlsen med seier både med hvite og svarte brikker. Med hvite brikker i det første partiet så det ganske jevnspilt ut helt til den norske verdensmesteren fikk satt press på bøndene til hans kinesiske motstander.

Carlsen fikk tårnet høyt opp på brettet og kunne plukke Dings bønder en etter en. Det ga nordmannen fordelen i partiet, som til slutt ble vunnet.

Det kunne se ut til å bli et langt tøffere parti da Carlsen måtte spille med svarte brikker i annet parti, men etter et lurt trekk der Carlsen ofret tårnet sitt tok 29-åringen initiativet.

Ding prøvde det han kunne for å straffe Carlsen, men måtte til slutt innse at han ikke hadde sjans til verken seier eller remis.

I tredje parti kunne Carlsen sikre inn remis og utlignet Dings ledelse i semifinalen i avslutningsturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour

Nesten storeslem

Grand Final er den femte og siste turneringen i Magnus Carlsen Chess Tour, der nordmannen har vunnet tre av fire turneringer så langt.

I mai vant han Magnus Carlsen Invitational, i juli ble det seier i Chess Masters og i 4. august ble Jan Nepomnjasjtsjij beseiret i finalen av Legends of Chess.

Den eneste turneringen Carlsen ikke har vunnet i egen Chess Tour var Rapid Challenge i juni. Den vant Danil Dubov etter at Carlsen røk ut mot Hikaru Nakamura i semifinalen.

Nettopp Dubov og Nakamura møtes i den andre semifinalen, der Nakamura tok første stikk søndag.

Semifinalen avgjøres i en best av fem-serie. Tredje dag ser du onsdag fra kl. 15.30 på TV 2 Sport 2 eller Sumo.