ÅPENT: Det vil ikke bli en ytterligere nedstenging av samfunnet, slik Indre Østfold har gjort, i Oslo. Helsebyråd Robert Steen sier de har kontroll på smittesporingen.
ÅPENT: Det vil ikke bli en ytterligere nedstenging av samfunnet, slik Indre Østfold har gjort, i Oslo. Helsebyråd Robert Steen sier de har kontroll på smittesporingen. Foto: Arne Rovick/TV 2

Oslo kommune: – Vi vil ikke stenge ned slik som Indre Østfold

Selv om Oslo har fått et smitteutbrudd som tilsier at kommunen er «rød», sier helsebyråden i Oslo at det ikke vil bli aktuelt med lik nedstengning som Indre Østfold.

Etter at det ble oppdaget smitteutbrudd i Indre Østfold, valgte kommunen å stenge ned deler av samfunnet.

Alle barnehager og SFO er stengt ut uka, det er forbudt med alle sammenkomster i sosial regi, og sykehjemmene i kommunen ble stengt i forbindelse med smitteutbruddet.

De siste to ukene har Oslo registrert 22,49 smittede per 100.000 innbyggere. Dermed er smittetallene høyere enn kravet FHI stiller til andre land og områder.

I helgen ble 40 personer smittet etter hjemmefester på Oslos vestkant. Til tross for smitteutbruddet og at kommunen er «rød» vil det ikke bli aktuelt med nedstengning slik Indre Østfold har gjort.

– Vi vurderer tiltak løpende, men vi er ikke der i Oslo i dag at det blir aktuelt med stenging av skoler og SFO. Slike tiltak som Indre Østfold har gjort, har mer relativ styrke enn hva de vil si for en så stor kommune som Oslo, sier helsebyråd i Oslo kommune, Robert Steen til TV 2.

Kommunen vil ikke ha tiltak som er strengere enn de nasjonale retningslinjene.

– Det er ikke noe alarmerende signaler per i dag, som tilsier at Oslo skal være strengere enn nasjonalt, sier Steen.

Diskuterer munnbind

Oslo kommune har varslet en pressekonferanse tirsdag. Her vil det komme nye endringer i koronaforskriften.

Byråden sier de jobber med tiltak som vil bli presentert på pressekonferansen.

– Hva slags konkrete tiltak vurderer Oslo kommune?

– Vi følger nasjonale regler. Blant annet med skjenkestopp etter 00.00. Vi har en diskusjon rundt munnbind, men vi venter på svar fra Helsedirektoratet, som vil gi en avklaring på fredag. For Oslo sin del handler det mye om kollektivtransport, spesielt med tanke på studiestart.

– Vil Oslo innføre munnbind allerede på tirsdag?

– Vi vil vente på rådene fra nasjonale myndigheter. Vi trenger ikke forvente slike tiltak før det blir bestemt nasjonalt, svarer helsebyråden.

Indre Østfold: – Vær våkne

Kommuneoverlegen i Indre Østfold ber Oslo om å være våkne.

I helgen ble det registrert over 30 nye tilfeller av koronaviruset i kommunen. De fleste smittetilfellene kommer fra fester.

– Det er farlig for utviklingen om folk ikke tar smittefaren inn over seg. Oslo må være overvåkene på utviklingen, også må de ta en avgjørelse om de skal ha ytterligere restriksjoner etter smitteutviklingen, sier Johansen.

Kraftig påminnelse

Helsebyråden sier de har god kontroll over situasjonen.

– Vi har god nok oversikt over hvor smitten i Oslo har oppstått. Vi er ikke en situasjon hvor smitten er ukontrollert. Den økningen vi ser, det skyldes nok at vi har vært for slappe, forklarer byråden.

Selv om det ikke vil bli noen nedstengning, advarer byråden mot å slappe for mye av.

– Det vi har sett med de festene i Oslo, så er smitten en konsekvens. Situasjonen i Indre Østfold er en kraftig påminnelse om at koronaviruset ikke er over, sier byrådslederen.

– Vi må tilbake i bekjempelsesmodus som vi hadde i våres. God hygiene, unngå sosial kontakt.