GÅR AV: Eldar Sætre går av som sjef for Equinor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GÅR AV: Eldar Sætre går av som sjef for Equinor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oppsving for Equinor på børsen etter sjefbytte

Aksjekursen til Equinor åpnet oppover mandag etter at selskapet kunngjorde at toppsjef Eldar Sætre går av og erstattes av Anders Opedal.

Styret i Equinor har utnevnt Anders Opedal som ny konsernsjef i Equinor fra 2. november 2020. Eldar Sætre vil fratre etter seks år som konsernsjef og mer enn 40 år i selskapet, skriver selskapet i en børsmelding.

– Styret er stolte av å presentere Anders Opedal som den neste konsernsjefen i Equinor. Equinor går inn i en fase med betydelige endringer når verden må ta stadig sterkere grep for å bekjempe klimaendringene. Styrets mandat til Anders er å akselerere Equinors utvikling som et bredt energiselskap, og å øke verdiskapingen for våre aksjonærer gjennom energitransisjonen, sier Jon Erik Reinhardsen, styreleder i Equinor.

Det var Dagen Næringsliv som omtalte saken først.

KONSERNSJEF: Anders Opedal er ny konsernsjef i Equinor fra 2. november 2020. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
KONSERNSJEF: Anders Opedal er ny konsernsjef i Equinor fra 2. november 2020. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Oppsving

Aksjekursen til Equinor åpnet oppover mandag etter at selskapet kunngjorde at toppsjef Sætre går av og erstattes av Opedal.

Etter om lag 45 minutters handel på Oslo Børs mandag hadde aksjekursen til oljeselskapet steget med 1,60 prosent og ble omsatt for rundt 145 kroner aksjen.

Aksjeverdien har totalt steget med 7,33 prosent den siste uken.

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk opp med 0,45 prosent i løpet av de første 45 minuttene med handel mandag, og lå da på 858,44 poeng.

Flyselskapet Norwegian markerte seg med det kraftigste fallet i åpningstimen, og var ned med hele 15,85 prosent. Bakgrunnen er at nye aksjer gjøres tilgjengelig for handel etter omgjøring av gjeld til aksjer.

9,1 millioner kroner

Anders Opedal kommer fra stillingen som konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring. Han begynte i Equinor som petroleumsingeniør i 1997, var mange år i boring og brønn og har også vært anskaffelsesdirektør. Senere ble han konserndirektør og Chief operating officer før han ble direktør og landsjef i Brasil.

– Jeg ser virkelig frem til å ta over som konsernsjef. Jeg vil bruke tiden frem til jeg tar over til å forberede meg og planlegge for dette fantastiske selskapets fremtid. Og jeg vil bruke muligheten til å lytte, både til organisasjonen og eksterne interessenter, for å høre deres verdifulle perspektiver før jeg setter retning for en ny tid, sier Opedal i meldingen.

Opedal vil ta over som konsernsjef fra 2. november 2020. Han vil motta en grunnlønn på 9,1 millioner kroner.

Eldar Sætre vil være tilgjengelig for den nye konsernsjefen inntil han slutter i selskapet 1. mars 2021.

– Stolt

Eldar Sætre blir 65 år tidlig neste år. Han indikerte før sommeren til styret at dette kan være et naturlig tidspunkt for å pensjonere seg. Det har gitt styret anledning til å planlegge en stegvis prosess som gir en ny konsernsjef tid til å forberede seg på å ta over rollen.

– Jeg har tilbragt hele mitt yrkesaktive liv i Equinor. Jeg er glad i dette selskapet og det har virkelig vært et privilegium å få jobbe med alle de fantastiske folkene i Equinor gjennom fire tiår. Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd sammen, sier Sætre.

Han støtter valget av Opedal som sin etterfølger.

– Jeg kjenner Anders godt og er helt sikker på at han er den rette til å lede selskapet videre i den neste fasen av energitransisjonen, sier han.