GATEKAMPER: I landets hovedstad Minsk har tusenvis tatt til gatene for å vise sin misnøye ovenfor den sittende presidenten.
GATEKAMPER: I landets hovedstad Minsk har tusenvis tatt til gatene for å vise sin misnøye ovenfor den sittende presidenten. Foto: Tut.by / Reuters / NTB scanpix

3000 pågrepet etter valg i hviterussland:

Opposisjonsleder i Hviterussland erklærer seg som valgvinner

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja mener hun vant presidentvalget i Hviterussland, tross offisielle resultater der hun bare får 9,9 prosent av stemmene.

Tåregass, gummikuler og vannkanoner ble brukt til å kue demonstranter i flere byer søndag.

Politiet og demonstranter støtte sammen etter at en statlig valgdagsmåling ga Hviterusslands president en overveldende seier. Ifølge målingen vant Lukasjenko med 80 prosent av stemmene.

3000 personer er pågrepet under protestene, ifølge NTB, som siterer russisk politi.

Til tross for den offiselle valgresultatet, erklærer opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja seg nå som vinner av valget.

– Vinner

Opposisjonen i landet mener det foregikk omfattende valgfusk og at de offisielle resultatene ikke gjenspeiler virkeligheten.

VALG:Svetlana Tikhanovskaja vil ikke godta valgresultatet.
VALG:Svetlana Tikhanovskaja vil ikke godta valgresultatet. Foto: Sergei Gapon / AFP / NTB scanpix

– Velgerne tok i går et valg, men myndighetene hørte oss ikke. De har brutt med folket, sa Tikhanovskaja på en pressekonferanse mandag.

Hun ba myndighetene tenke over hvordan de kan overgi makten til opposisjonen på fredelig vis.

– Jeg anser meg selv som vinneren av dette valget, la hun til.

Tikhanovskaja gikk først i dekning etter at flere av hennes valgmedarbeidere ble pågrepet etter valgresultatet. En av hennes rådgivere har flyktet til Moskva i frykt for sin egen sikkerhet, melder CNN.

Kaotisk

Vitner beskrev kaotiske scener i hovedstaden Minsk med demonstranter som ropte, bilhorn og sirener. Også i andre byer i Hviterussland ble det protestert mot valgresultatet.

En video viser politiet som skyter sjokkgranater mot demonstrantene for å spre dem. Ifølge vitner samlet flere tusen demonstranter og om lag tusen opprørspoliti seg i sentrale deler av hovedstaden Minsk.

Medier knyttet til opposisjonen, blant dem tut.by og Nasha Niva, skriver at det blir brukt vannkanoner og at en politibil skal ha kjørt inn i folkemengden.

Det kommer meldinger om skadde, og bilder i sosiale medier viser demonstranter med hodeskader, men innenriksdepartementet nekter likevel for at noen er skadd.

Ber om at voldsbruken tar slutt

Mens demonstrasjonene brøt ut i blant annet Minsk og Brest, ba opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja om ro og om at sikkerhetsstyrkene avstår fra å bruke vold.

– Jeg vil minne politiet og militære styrker om at de er del av vår offentlighet, sier hun ifølge sitt valgkampapparat.

– Jeg vet at folket i Hviterussland vil våkne i morgen til et nytt land, sier hun videre.

Myndighetene i Hviterussland sier på sin side at demonstrasjonene er under kontroll.

– Politiet har på kontroll på situasjonen med de ulovlige masseansamlingene, melder det statlige nyhetsbyrået Belta, som siterer innenriksdepartementet.