SØK: Det var slik synkehullet ble undersøkt med kamera.
SØK: Det var slik synkehullet ble undersøkt med kamera. Foto: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Gjorde spektakulært funn: – Den mest avanserte jeg har sett i min karrière

Det amerikanske toll- og grensevesenet med hjelp av Homeland Security gjorde denne uken et funn som blir omtalt som historisk ved den amerikanske grensen mot Mexico.

I midten av juli oppdaget føderale agenter et synkehull langs grensen mellom USA og Mexico.

Grensekontrollen og Homeland Security begynte derfor den 27. juli med å bore seg ned i bakken ved synkehullet, skriver grensekontrollen i en pressemelding.

Kort tid etter oppdaget de at det var noe der nede.

Historisk

Ned i det åtte meter dype hullet senket politiet et kamera som avslørte hva som gjemte seg der nede.

Der skjulte det seg en underjordisk tunnel.

– Dette ser ut til å være den mest sofistikerte tunnelen funnet i amerikansk historie, og definitivt den mest avanserte jeg har sett i min karrière, sier Carl E Landrum, som er fungerende sjef for patruljeagentene ved Yuma.

Sofistikert

Funnet ble gjort i ørkenen utenfor Yuma i Arizona. Funnet er ifølge Toll- og grensevesenet et resultat av en lengre etterforskning ledet av Homeland Security (HS).

Den spektakulære tunnelen strekker seg fra et nabolag på amerikansk side og over grensen til Mexico.

Lengden på tunnelen er over 400 meter. Den var tre meter bred og 1,2 meter i høyden.

TUNNEL: Det var slik tunnelen så ut innvendig, trolig var den tiltenkt å bruke til smugling.
TUNNEL: Det var slik tunnelen så ut innvendig, trolig var den tiltenkt å bruke til smugling. Foto: U.S. Immigration and Customs Enforcement

Ikke ferdig

Inne i tunnelen var det ventilasjonssystem, innlagt vann, strømkabler og skinnegang. Konstruksjonen var omfattende forsterket for å unngå kollaps.

– Homeland Security arbeidet raskt og effektivt for å avdekke og demontere en grenseoverskridende tunnel for smuglerformål, sier spesialagent Scott Brown.

Tunnelen ble avdekket før den var ferdig konstruert, så den hadde ikke nådd overflaten på den amerikanske siden da den ble oppdaget.

– Til tross for den internasjonale pandemien, er vi og våre kolleger fortsatt motstandsdyktige og forpliktet til å forfølge forsøk på farlig kriminalitet og smugling langs grensen, sier han.