FESTBRÅK: Politiet måtte lørdag rykke ut med flere patruljer for å få avsluttet en utendørs fest med flere hundre personer til stede på Bygdøy i Oslo. Foto: PhotoRunner AS
FESTBRÅK: Politiet måtte lørdag rykke ut med flere patruljer for å få avsluttet en utendørs fest med flere hundre personer til stede på Bygdøy i Oslo. Foto: PhotoRunner AS

Måtte stoppe flere store fester i natt – politiet med klar oppfordring

Politiet har stoppet flere store fester i landet i natt. En av festene hadde flere hundre deltakere.

Fra midnatt til søndag trådte den nasjonale skjenkestoppen i kraft, noe både utelivsbransjen og myndighetene fryktet kunne føre til at flere i stedet tok festen hjemme.

Natt til søndag har politiet rykket ut til mange private fester, flere av dem store. Flere politidistrikt har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alt.

En av dem hadde flere hundre festdeltakere, ifølge politet. Den ble arrangert på Bygdøy i Oslo.

– Det var arrangert fest der de hadde dj og strømaggregat. Det var også en del rus. Festen hadde blitt større enn arrangøren hadde tenkt, og det ble til slutt en gedigen ansamling av folk der, sier operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til TV 2 i 02-tiden.

Ifølge Oslopolitiet var dette trolig den største festen de avsluttet i løpet av natten.

Hovedstadspolitiet sier at de ikke har kunnet rykke ut på alle meldingene de har fått inn. De har vært på 54 oppdrag i løpet av natta.

Brudd på smittevernreglene

Politiet i hovedstaden satte også stopper for en fest de tror er arrangert med over 100 deltakere i Middelalderparken.

Ifølge politiet brøt festen åpenbart med anbefalte smittevernregler og ba deltakerne reise hjem. Festdeltakerne var i hovedsakelig personer i alderen 25-35 år.

– Det var minst 100 personer der. Og det virker som at festen er arrangert da de har tatt seg til rette med strømaggregat og musikk, som om det skulle ha vært en festival, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt.

– Dette var en «venners venner-fest», sier han.

Også andre steder i landet har lovens lange arm stoppet selskaper. I Hamar rykket de ut og avsluttet en fest med 150 ungdommer. Mens i Tønsberg rykket de ut til et selskap med rusede mindreårige.

Uttrykte fortvilelse

Til festen på Bygdøy, som ble arrangert ved Tsunamimonumentet, rykket politiet ut med flere patruljer, og samtlige fikk pålegg om å forlate stedet.

Ovenfor politiet hadde også bussjåfører som kjørte 30-bussen, som har endestopp på Bygdøy, uttrykt fortvilelse.

– Bussjåfører politiet snakket med var bekymret siden det var så mange som ville ta bussen på en gang, og ikke tok smittevernhensyn, sier operasjonsleder Aune.

Aune råder folk til selv å ta ansvar for å overholde smittevernhensyn.

– Vi er politi ikke koronapoliti. Folk må selv ta ansvar og følge myndighetenes råd, sier hun.

Fint vær - flere naboklager

I Hamar måtte politiet litt før midnatt rykke ut til Domkirkeodden der 150 personer var samlet for fest.

– De fikk pålegg om å rydde opp etter seg for så å reise hjem, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Øyvind Bakken, til TV 2.

Han sier at det har vært flere meldinger om festing og støy i distriktet natt til søndag.

– Det har vært fint vær i kveld, og vi har fått inn flere meldinger om støy rundt omkring i Innlandet fra naboer også videre, sier han.

Bakken har en oppfordring til alle som fester.

– Vi oppfordrer alle til å følge smittevernseglene og de rådene helsemyndighetene har kommet med, sier han.

Oppgitt politi i Trøndelag

Politiet i Nordland har i natt meldt om 30–40 ungdommer som holdt en støyende fest i Soleibakken i Mo i Rana. Ungdommene forlot stedet da politiet kom.

I Trøndelag har politiet registrert rundt 30 meldinger om fester som har holdt naboer våkne.

– Noen av disse har fått besøk av en politipatrulje. Ellers har vi sett oss nødt til å prioritere annerledes. Litt meningsløst at man må lære voksne folk å ta hensyn til naboene sine, er den klare meldingen fra operasjonssentralen.

Ungdomsfest i Tønsberg

I Tønsberg fikk lovens lange arm før midnatt melding om et selskap med flere berusede mindreårige ungdommer.

– Det er en del mindreårige ungdommer som har drukket seg fra sans og samling, men jeg har ikke fått noen tilbakemelding på hvor mange som var samlet, sa operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sør-Øst poltidistrikt.

Han forteller videre at politiet ville kontakte ungdommenes foreldre og be dem om å hente barna sine.

Vest: – Rakk ikke alt

Operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt forteller til TV 2 at det har vært mye meldinger om festbråk hos dem lørdag kveld og natt til søndag.

– Vi har ikke rukket å rykke ut på alt, og har vært på 36 slike oppdrag mellom klokka 23.00 og 05.30.

– Har festdeltakere fulgt beskjedene deres?

– Ja, vi har klart å dempe støyen på de stedene der vi har vært, sier han.

Samtidig sier han at folk oppførte seg stort sett som en normal natt til søndag, og det var ikke snakk om fester med voldsomt med folk.

– Det har ikke vært snakk om hundrevis av mennesker. Mellom 20-30 personer er det jeg har fått beskjed om, sier han.

I Møre og Romsdal har det vært registrert 14 slike oppdrag siden midnatt, der mesteparten gjelder høy musikk. Størstedelen av dem er registrert i Ålesund.

– Det er litt over snittet, sier operasjonsleder Roar Fylling til TV 2.