PROTESTER: Det har brutt ut demonstrasjoner i Beirut i kjølvannet av eksplosjonen som rammet byen tidligere denne uken. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
PROTESTER: Det har brutt ut demonstrasjoner i Beirut i kjølvannet av eksplosjonen som rammet byen tidligere denne uken. Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Store demonstrasjoner i Beirut

Minst 238 mennesker er skadd under protestene i Beirut. Én politimann er død, og demonstranter okkuperte i flere timer utenriksdepartementet.

Demonstrantene protesterer mot den politiske eliten som de mener har ansvaret for eksplosjonen som la deler av Beirut i ruiner tirsdag.

Under protestene stormet en gruppe demonstranter ledet av pensjonerte offiserer utenriksdepartementet i Beirut.

Overtakelsen ble sendt direkte på libanesisk TV lørdag, og demonstrantene erklærte utenriksdepartementet for «revolusjonens hovedkvarter».

Inne i departementsbygningen satte demonstrantene fyr på et portrett av landets president, Michel Aoun.

Ifølge Reuters har presidenten blitt et symbol på den politisk klassen som demonstrantene mener har skylden for landets økonomiske krise.

Stormingen skjedde mens brorparten av sikkerhetsstyrkene rettet oppmerksomheten mot en annen stor demonstrasjon noen hundre meter unna.

Den libanesiske hæren har nå kastet ut demonstrantene fra utenriksdepartementet.

Demonstrantene stormet også landets energidepartement.

Skudd

Ifølge AFP har politiet i Beirut bekreftet at en politimann er død etter å ha blitt angrepet i protestene.

Reuters skriver at politiet i Beirut har bekreftet at det har blitt avfyrt skudd på stedet uten å vite hvor skuddene kom fra, eller hvem som avfyrte dem.

28 mennesker er brakt til sykehus, og over 230 andre behandles for skader på stedet, melder libanesisk Røde Kors på Twitter.

SAMMENSTØT: Den libanesiske hæren er hentet til Beirut for å bistå politiet i å håndtere protestene. Foto: AP Photo/Thibault Camus
SAMMENSTØT: Den libanesiske hæren er hentet til Beirut for å bistå politiet i å håndtere protestene. Foto: AP Photo/Thibault Camus

Libanons statsminister foreslår nyvalg

Libanons statsminister Hassan Diab sier han vil legge fram et lovforslag om å holde nyvalg.

I en TV-tale fredag ba Diab alle politiske partier om å legge sine uenigheter til side og samarbeide.

– Vi kan ikke komme oss ut av landets strukturelle krise uten å holde tidlig parlamentsvalg, sa Diab, som tilføyer at han vil foreslå nyvalg i et regjeringsmøte mandag.

Mens demonstrasjonene mot myndighetene herjet i Beirut, sa Diab videre at han er klar for å bli sittende i to måneder til som statsminister. I mellomtiden skal politikerne samarbeide om å gjennomføre strukturelle reformer, foreslo han.

Da Libanon holdt valg på ny nasjonalforsamling i mai 2018, var det første gang på ni år.

Steinkasting

Da demonstrasjonen var i gang, begynte mindre grupper med unge menn å kaste stein mot sikkerhetsstyrkene.

– Etter at vi i tre dager har vasket, fjernet vrakrester og slikket våre sår, er det på tide å la vårt sinne eksplodere og straffe dem, sa den 28 år gamle aktivisten Fares Halabi til nyhetsbyrået AFP i forkant av protesten.

Demonstrantene ble møtt med tåregass og forsøkte å klatre over sperringene over veien som leder til nasjonalforsamlingen.

– Folket vil at regimet skal falle, ropte demonstrantene, en frase som også ble brukt under Den arabiske våren i 2011.

Demonstrantene satte senere fyr på en lastebil som var en del av veisperringen.

Flere advarsler

Hæren har kommet med en uttalelse der de minner demonstrantene på at de må opptre fredelig, holde seg unna stengte veier og unngå å angripe privat eller offentlig eiendom.

Libanesisk politi ber også demonstrantene om å opptre «sivilisert og langt fra voldelig».

Regjeringen har lovet rask gransking av ulykken. Men befolkningens tillit til den er på et lavmål, og få tror at en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon skal finne de virkelig skyldige.

Dokumenter viser at myndighetene visste om de farlige kjemikaliene og ble advart en rekke ganger, og at grunnleggende sikkerhetstiltak jevnlig ble brutt.

6.000 skadde etter eksplosjon

Minst 158 mennesker har mistet livet, anslagsvis 6.000 er skadd og flere hundre tusen fikk hjemmene sine ødelagt i den voldsomme eksplosjonen i havnen tirsdag denne uken.

Fortsatt leter redningsarbeidere i ruinene etter savnede. Minst 21 er savnet, opplyser helsedepartementet lørdag.

Demonstrasjonen lørdag er den første store siden katastrofen inntraff, og arrangørene planla å holde en symbolsk begravelse for de døde.

Blant de viktigste emneknaggene som er brukt på sosiale medier for å mane til protest, er #Hengdem, og demonstranter satte opp symbolske galger på plassen allerede fredag.