SMITTE: Det er avdekket 28 tilfeller av koronasmitte etter ti fester vest i Oslo i helgen. Odd Andersen / AFP
SMITTE: Det er avdekket 28 tilfeller av koronasmitte etter ti fester vest i Oslo i helgen. Odd Andersen / AFP

28 personer er bekreftet smittet etter hjemmefester i Oslo

Det er avdekket 28 tilfeller av koronasmitte etter 10 fester vest i Oslo i helgen. Over 150 festdeltakere må kartlegges, og noen er også sporet til Bergen.

Det er bydel Vestre Aker i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) som er ansvarlig for smittesporingen, opplyser smittevernoverlege Bjørg Dysthe til NRK.

Så langt er smitten knyttet til fire fester, men totalt ti fester undersøkes.

Noen av festdeltakerne har dessuten reist til Bergen, forteller smittevernoverlege Frode Hagen til NTB.

Bergen melder fredag om 14 nye tilfeller av koronasmitte siden forrige fredag, hvorav flere blant de smittede har forbindelse med festene i Oslo.

Leter etter alle

Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold i Vestre Aker bydel forklarer at ikke alle de smittede festdeltakerne er bosatt i Vestre Aker. Smitten er sporet til Ullern og Frogner bydeler, samt over til nabokommunen Bærum.

– Vi jobber med å identifisere alle deltakerne på de fire festene som skal settes i karantene og testes, sier Vennevold.

Arbeidet med å kartlegge festene har avdekket at det var 20 personer på en av dem, 40 personer på to andre og til sammen 50 gjester innom den fjerde. Det kan ikke utelukkes at flere personer kan ha vært innom flere av festene.

Nå driver bydelen det krevende arbeidet med å finne ut hvem som har vært hvor og hvem de igjen har hatt kontakt med etter at de var på fest. Til sammen dreier det seg om mange hundre mennesker.

Vanskelig sporingsarbeid

– Det er svært krevende. Dette er en annen situasjon enn den første smitten som var knyttet til utenlandsreise. Bildet blir mer og mer komplekst etterhvert som vi sporer opp nærkontakter. Det kommer nok til å ta tid før vi får dannet oss et fullstendig bilde, sier Vennevold til TV 2.

Festdeltakerne er i alderen 20 til 25 år.

– Noen har vært flinke og satt seg selv i karantene etter at de har fått kunnskap om hva som er skjedd. Andre er flinke til å bistå smittesporingen ved å oppfordre venner og familie til å melde seg. Noen synes det er mer ugreit å bli satt i karantene, sier Vennevold.

Hun opplyser også om at noen festdeltakere har reist utenlands.

– Et lite antall har også reist ut av landet etter smitten ble oppdaget, sier Vennevold.

Ti tilfeller i Bærum

Vestre Aker har varslet de berørte bydelene og Bærum.

Kommunalsjef Grete Syrdal i Bærum sier til NTB at kommunen er blitt varslet om to tilfeller av koronasmitte som kobles til festene på Vestre Aker. Disse kommer i tillegg til fire andre positive tester i kommunen fredag.

– Vi har ikke sporet noen egne utbrudd i kommunen. Alle er nå isolert og følges bra opp, sier Syrdal