VELT: Fabio Jakobsen var involvert i en forferdelig velt under åpningsetappen av Polen rundt. Dylan Groenewegen i gul trøye har måtte tåle mye kritikk etter løpet.
VELT: Fabio Jakobsen var involvert i en forferdelig velt under åpningsetappen av Polen rundt. Dylan Groenewegen i gul trøye har måtte tåle mye kritikk etter løpet. Foto: Tomasz Markowski

Laget med gode nyheter om Fabio Jakobsen

Den nederlandske syklisten ble fredag vekket fra koma etter at han var involvert i en skrekkvelt i Polen rundt.

Arrangøren Tour de Pologne (Polen rundt) skriver fredag ettermiddag på Twitter at Fabio Jakobsen (23) har våknet fra kunstig koma.

– Vi har gode nyheter fra sykehuset i Sosnowiec. Fabio Jakobsen er nå våken fra koma. Tilstanden er bra, skriver de på Twitter.

Fredag kveld kommer nederlenderens lag med oppløftende nyheter, omstendighetene tatt i betraktning. De opplyser at Jakobsen var i stand til å bevege armer og bein, samt å kommunisere med legene, etter en fem timer lang operasjon. Dermed kunne de utelukke store nevrologiske problemer.

– På grunn av operasjonen, vil det å snakke og spise bli en utfordring i den kommende perioden. Rehabiliteringsprosessen er forventet å bli lang og vanskelig, skriver Deceuninck-Quick Step på sine nettsider.

Deceuninck-Quick Step-rytteren var innblandet i en fryktelig velt under åpningsetappen av Polen rundt.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) åpnet spurten, men bakfra kom Fabio Jakobsen susende i enda større fart. Jakobsen ble etter hvert presset inn mot gjerdet av Groenewegen og like før målstreken forsvant Jakobsen inn i gjerdet med stor fart.

Jakobsen traff en funksjonær som sto på siden av målseilet. Polska Press Grupa melder at det etter forholdene gikk fint med funksjonæren.

23-åringen ble fløyet til det lokale sykehuset i området, og de første beskjedene var at skaden var alvorlig, men stabil. Torsdag morgen opplyste rittlege Barbara Jerschina at de ville forsøke å vekke syklisten fra kunstig koma i løpet av torsdag.

– Jakobsen er blitt operert, og livet hans er ikke lenger i fare, sa rittlege Barbara Jerschina.

Fredag skal Jakobsen ha blitt vekket fra kunstig koma.

Groenewegen har måtte tåle mye kritikk

Landsmannen Dylan Groenewegen har måtte tåle mye kritikk etter hendelsen.

– De må sette denne Jumbo-Visma-fyren i fengsel. Jeg går til retten med disse type handlinger. Det må ut av sykkelsporten. Dette er kriminelt, skrev Deceuninck-Quick Step-direktør Patrick Lefevere på Twitter.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skrev i en pressemelding onsdag kveld at de fordømmer Groenewegens «uakseptable» handling og at det kommer til å bli opprettet en disiplinærsak mot ham.

Det var stille fra Groenewegen som selv gikk i bakken under spurten onsdag kveld. Men torsdag ettermiddag tok han til Twitter.

– Jeg hater det som skjedde i går. Jeg klarer ikke å finne riktige ord for å beskrive hvor lei meg jeg er på Fabios, og de andre som falt sine vegne. Nå er det viktigste Fabio sin helse, jeg tenker på ham konstant, skrev han.

Flere skadd

Jasper Philipsen fra UAE-laget stupte over Groenewegen, men pådro seg ifølge laget sitt bare skrubbsår. Verre gikk det med Marc Sarreau (FDJ) og Damien Touzé (Cofidis), men de var begge ved bevissthet da de ble sendt til sykehus for nærmere undersøkelser og behandling.

Sarreau var toer over mål på etappen og ble også stående med andreplass. Philipsen ble nummer fire og Touzé nummer sju.

Groenewegen er kaptein for norske Tobias Foss i Jumbo-Visma-laget. Foss er eneste norske deltaker i rittet og kjørte inn til 50. plass onsdag.

Tour de Pologne er det første etapperittet i verdenstouren etter koronaviruspausen. Det varer til søndag.