UFLAKS: Mye tyder på at det ikke blir internasjonale mesterskap for de beste norske juniorene i år. Her er Fredrik Finnesand og Tord Gudmestad i aksjon i juniorenes fellesstart i sykkel-VM i England i fjor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
UFLAKS: Mye tyder på at det ikke blir internasjonale mesterskap for de beste norske juniorene i år. Her er Fredrik Finnesand og Tord Gudmestad i aksjon i juniorenes fellesstart i sykkel-VM i England i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Må redusere troppene til EM og VM

I år skal sykkel-EM gå i Frankrike og sykkel-VM i Sveits. Det får konsekvenser for de norske troppene som blir sendt til mesterskapene.

At både Frankrike og Sveits nå er klassifiserte som «røde» gjør at juniorene sannsynligvis må holde seg hjemme, samtidig som det kan bli vanskelig å stille med toppet mannskap i eliteklassene.

Det forteller presidenten i Norges Cykleforbund, Jan-Oddvar Sørnes, til TV 2 fredag ettermiddag.

Slik situasjonen er i dag, er det ikke aktuelt at Norge som nasjon skal la være å delta i mesterskapene - selv om stadig flere land i Europa nå opplever stadig høyere smittetall.

Vil sette sammen lag av ryttere som oppholder seg i utlandet

EM skal arrangeres 24-28.august i Plouay, nordvest i Frankrike, mens VM altså skal arrangeres i Sveits 20-27.september.

Reiserådene og karantenereglene gjør at juniorrytterne etter all sannsynlighet ikke får delta i EM, og det samme er ventet å skje i VM - med mindre koronasituasjonen skulle bedre seg drastisk til den tid.

Ideen er å sette sammen lag i U23 - og eliteklassene bestående av ryttere som allerede oppholder seg utenlands, som de aller fleste av de norske proffrytterne nå gjør.

Det vurderes også om man skal leie inn folk som bor i de aktuelle landene til å bidra i støtteapparatet til de norske lagene.

Sørnes understreker at sikkerheten til utøverne og støtteapparatet er prioritet nummer én, noe som er grunnen til tiltakene nevnt over.

Sørnes har medfølelse med juniorene som altså risikerer å miste begge mesterskapene.

– Man trener jo for å prestere i store ritt, og vi har mange gode juniorer i Norge. Men som i mange andre land, må man i år fokusere på de nasjonale mesterskapene og finne motivasjon i det, sier han.

Sykkel-VM i fare

En annen utfordring er å i det hele tatt klare å stable et slagkraftig lag på bena til EM.

En rekke profflag er nemlig skeptiske til å la sine ryttere delta i et mesterskap like før Tour de France, da det involverer ekstra reising, kontakt med nye «bobler», og ikke minst en komplisert logistikk.

TV 2 har tidligere omtalt at Alexander Kristoff har fått lov til å delta av sitt UAE-Team Emirates-lag, men lagkompis Sven Erik Bystrøm har fått den motsatte beskjeden. Flere andre norske ryttere har også fått lignende beskjeder som sistnevnte har.

NB! Arrangøren av sykkel-VM i Sveits sendte fredag ut en pressemelding der de sier det er aktuelt å avlyse mesterskapet på grunn av koronasituasjonen. En endelig avklaring er ventet 12. august.