Trump med presidentordre om Tiktok og Wechat

USAs president Donald Trump har skrevet under på to presidentordrer som forbyr transaksjoner via Tiktok og Wechat fra midten av neste måned.

USA: Trumps presidentordre er rettet mot TikTok, som er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer. Foto: Jim Watson / NTB scanpix
USA: Trumps presidentordre er rettet mot TikTok, som er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer. Foto: Jim Watson / NTB scanpix

Presidentordrene innebærer at amerikanske borgere forbys å overføre penger via de to populære appene via deres kinesiske eiere. Tiktok eies av Bytedance, mens WeChat eies av Tencent.

Tiktok er en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, heter det i presidentordren. Der viser Trump til at den populære appen samler inn data om brukerne.

Presidentordren kan i praksis gjøre det umulig for Tiktok å operere i USA.

– Denne datainnsamlingen er en trussel ved at den lar det kinesiske kommunistpartiet få tilgang til amerikaneres personlige informasjon. USA må vise standhaftig handling mot eierne av Tiktok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skriver presidenten.

Samme ordlyd bruker han om Wechat.

Wechat er verdens største frittstående mobilapp, med over én milliard månedlige brukere.

Tiktok er en app for deling av videoinnhold.

Kinas utenriksdepartement sier de motsetter seg Trumps ordre, og anklager USA for «politisk manipulasjon», skriver AFP. Tiktok selv truer ifølge nyhetsbyrået med å ta ordren til retten i USA.

Har satt tidsfrist

Forrige uke ble president Donald Trump rådet til at den populære videoappen Tiktoks drift i USA, burde styres av et amerikansk selskap. Dette for å begrense Kinas innflytelse i USA.

Presidenten valgte i stedet å ta til orde for en nærmest umiddelbar nedstengning av appen i landet.

– Når det gjelder Tiktok vil vi forby dem i USA, sa Trump.

Det skjedde ikke, og mandag hadde Trump ombestemt seg. Da uttalte han at hvis ikke Tiktoks amerikanske aktiviteter er solgt innen 15. september, vil appen bli forbudt i USA.

Microsoft i samtaler om oppkjøp

Fredagens presidentordre kommer samtidig som Microsoft, etter samtaler med amerikanske myndigheter, vurderer å kjøpe den amerikanske virksomheten til Tiktok innen 45 dager.

Søndag uttalte Microsoft at de er i samtaler med TikTok kinesiske eiere ByteDance om et oppkjøp.

– Etter en samtale mellom Microsofts administrerende direktør Satya Nadella og president Donald Trump, er Microsoft villig til å fortsette diskusjoner for et mulig kjøp av Tiktok i USA, skriver selskapet.

Tiktok brukes til å lage og publisere videoer på mellom 15 og 60 sekunder. Videoene omhandler alt fra dansekoreografier, opplæringsvideoer for farging av hår og humor. Mange av brukerne er barn og ungdommer.

Appen er blitt lastet ned rundt 175 millioner ganger i USA – et land med rundt 328 millioner innbyggere. På verdensbasis er Tiktok lastet ned omtrent en milliard ganger.

Trump kan gjøre oppkjøpet utfordrende

Under presidentens pressekonferanse mandag kommenterte han det mulig forestående oppkjøpet av videoappen. Trump forklarte at slik han så det, burde den eventuelle kjøpssummen skattes av til USA.

– USA burde få en veldig stor del av summen, for vi gjør dette mulig, sa han.

Han sammenlignet det med forholdet mellom en utleier og en leietaker.

– Vi er på en måte utleier. Vi gjør det mulig å ha stor suksess, TikTok er en stor suksess, og en stor del av den er i dette landet. Ingen andre vil kommet på dette utenom meg, men det er slik jeg tenker. Jeg tenker det er veldig rettferdig, sa Trump.

Forbudt i India

Så langt har ikke Trump-regjeringen lagt fram konkrete bevis for at Bytedance gir Tiktoks brukerdata til myndighetene i Kina. Selskapet har tidligere avvist disse anklagene.

Men også amerikanske kongresspolitikere og myndighetene i andre land har uttrykt stor skepsis til appen. India innførte forbud mot Tiktok og et stort antall andre kinesiske apper tidligere i sommer.

Wechat er mest utbredt i Kina og brukes både til meldinger, overføringer av penger og som et sosialt medium. Trump hevder kinesiske myndigheter kan bruke appen til å holde øye med kinesere som befinner seg i utlandet.

Appens eier Tencent har også eierandeler i flere store spillselskaper, som dermed også kan bli berørt hvis selskapet ikke lenger kan operere som normalt i USA.

Tencent-aksjene falt hele 10 prosent etter at Trumps nye dekreter ble offentliggjort.