SMITTE: De siste tre dagene har det blitt registrert like mange smittetilfeller som hele forrige uke i Oslo.
SMITTE: De siste tre dagene har det blitt registrert like mange smittetilfeller som hele forrige uke i Oslo. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Smitteøkning i Oslo: – Skjerp dere

Unormalt mange nye smittede de siste ukene kan bære bud om at vi er inne i en varig, økende trend, advarer smittevernoverlegen i Oslo.

I forrige uke lå antall nye smittede på 41 – omtrent det dobbelte av det gjennomsnittlige antall smittetilfeller i uka tidligere i sommer. Bare halvveis ut i denne uka er vi på samme nivå og har trolig flere tilfeller i vente før uka er over.

– Det kan se ut til ut at økningen fortsetter, sier smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune til NTB.

– Hvis denne utviklingen fortsetter, kan det virke som om den stabile fasen er over og at vi har en mer varig situasjon, men det er for tidlig å konkludere nå. Vi må se utviklingen gjennom noen flere uker framover, sier han.

Kan måtte stramme inn

Han viser blant annet til at så langt har fem personer i Oslo har fått påvist koronasmitte etter å ha vært på private fester den siste uka, mens andre har vært på Hurtigruten.

Hagen poengterer at det nå pågår et intenst og omfattende arbeid med å lete opp folk som har hatt vært på festene og som har hatt nær kontakt med dem som har vært smittet.

Det ligger i kortene at det kan bli avdekket at enda flere har pådratt seg viruset etter hvert som smittesporingen går framover, mener han.

– Det er flere pågående smittesporinger knyttet til private og offentlige arrangementer som har gitt et veldig stort antall nærkontakter. Det har foreløpig ikke vært noen stor opphopning av positiver, men det er mange nærkontakter som skal følges på med karantene og testing. Noen vil kunne få påvist covid-19 og bli syke, sier Hagen.

Han mener det er avgjørende å følge smittevernregler og ta myndighetenes råd på alvor. Hvis myndighetene mister kontroll og oversikt over smittesituasjonen, kan det resultere at smittevernrestriksjonene på ny kan bli strammet inn, mener han.

Følg reglene!

Antallet smittede har ligget på omkring 20 per uke siden uke 27 i Oslo, mens det nå altså er oppe i det dobbelte på bare en halv uke.

– Det har vært en generell trend i hele befolkningen at man har vært litt slappere på å følge reglene i sommer. Det er viktig at man forsøker å stramme inn igjen nå som ferien er over og man kommer tilbake til vanlige rutiner igjen, sier Hagen.

Helsebyråd Robert Steen sier at hvis vi senker skuldrene for mye, vil smitten øke.

– Vi må lære å leve med korona helt til en vaksine er her. Jeg er bekymret for økningen vi nå ser og ber alle om å holde avstand, holde seg hjemme om man har symptomer og ha god hygiene, sier Steen.

Pekefinger fra Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen ber hjemmefesterne om å skjerpe seg.

– Jeg vil heve pekefingeren litt og be folk om å skjerpe seg. Nå har vi greid dette så bra. Byen har fungert aldeles utmerket, og veldig mange har gått en lang marsj, sier byrådslederen til NTB.

Johansen sier han er bekymret for de hyppige hjemmefestene, spesielt med tanke på potensiell smittespredning til eldre.

– Mens noen eldre velger å gå i selvisolasjon, så har du noen som gir fullstendig blaffen og har et voldsomt behov for å feste, sier han.

– Mange av disse menneskene kan lett være i kontakt med eldre, og da får vi det inn igjen på sykehjemmene og hos besteforeldre og så videre.