FRARÅDER REISER HIT: Frankrike er et av landene som fra natt til lørdag blir
FRARÅDER REISER HIT: Frankrike er et av landene som fra natt til lørdag blir "røde. Her fra sør i Frankrike. Foto: Gaizka Iroz / AFP / NTB scanpix

Fraråder reiser til flere land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere av regionene i Sverige.

Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene.

Fire nye regioner i Sverige åpner, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene går altså fra «grønt» til «rødt».

– Utviklingen i flere europeiske land går dessverre ikke i riktig retning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

I Frankrike, Sveits og Tsjekkia har det de siste 14 dagene vært mellom 22 og 28 nye tilfeller per 100 000 innbyggere, i Monaco er tallet 36.

REISE: Fra 8. august kan du reise til de grønne regionene. Blant annet har Frankrike blitt rødt. Foto: FHI
REISE: Fra 8. august kan du reise til de grønne regionene. Blant annet har Frankrike blitt rødt. Foto: FHI

– Denne utviklingen bekrefter det som hele tiden har vært regjeringens budskap: både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til, sier Søreide.

Skåne og Kronoberg blir «rødt»

Regjeringen åpner nå for karantenefrie reiser til fire nye regioner i Sverige: Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten.

For Skåne og Kronoberg har tendensen snudd, og disse to regionene går altså fra «grønt» til «rødt» igjen.

Følgende ni svenske regioner er nå grønne: Blekinge, Dalarna, Kalmar, Södermanland, Uppsala, Örebro, Östergötland og Värmland og Västerbotten.

12 røde land

Fra 8. august fraråder Utenriksdepartementet reiser til følgende land: Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Kroatia, Luxembourg, Monaco, Portugal, Romania, Spania, Sveits, Tsjekkia og enkelte regioner i Sverige.

Reiserådene blir vurdert hver 14. dag, men de kan endres raskere dersom smittesituasjonen forverrer seg.

– Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst en meter avstand til andre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.