NESTEN UMULIG: Frank Lampard dirigerer på sidelinjen under møtet med Bayern i vår. 0-3-tapet der gjør lørdagens dyst til en nærmest sjanseløs oppgave for hans lag.
NESTEN UMULIG: Frank Lampard dirigerer på sidelinjen under møtet med Bayern i vår. 0-3-tapet der gjør lørdagens dyst til en nærmest sjanseløs oppgave for hans lag. Foto: Frank Augstein/AP

Chelsea må gjøre noe ingen har gjort før: – Selvsagt teoretisk mulig

Lørdagens oppgjør mot Bayern München kan se ut som en umulig oppgave. Det viser også europacupens historiebøker.

Bayern-Chelsea på TV 2 Sport 1 og Sumo lørdag fra 20.30!

Chelsea står overfor Champions Leagues tøffeste oppgave når de lørdag skal prøve å snu et håpløst utgangspunkt til avansement i Europas gjeveste klubbturnering.

Hjemmeoppgjøret mot Bayern München i februar endte med 0-3-tap for Frank Lampards lag, noe som betyr at man på Allianz Arena må vinne med samme siffer eller bedre for å ta seg til kvartfinalen.

  • Ajax-Tottenham 3-3, semifinale 2018/19

Ajax vant 1-0 borte i det første oppgjøret og ledet 2-0 til pause i det andre. Tre scoringer fra Lucas Moura etter hvilen sørget for 3-3 i Amsterdam og Spurs-avansement på bortemål.

  • Liverpool-Barcelona 4-3, semifinale 2018/19

Barcelona vant 3-0 hjemme i det første oppgjøret, men en magisk Anfield-kveld for dem med hjertet i Liverpool sørget for 4-0-seier for Jürgen Klopps lag som deretter gikk hen og vant finalen over Tottenham.

  • PSG-Man Utd 3-3, åttedelsfinale 2018/19

PSG vant 2-0 borte på Old Trafford i det første oppgjøret, men en råsterk 3-1-seier for Ole Gunnar Solskjærs lag i Paris sørget for United-avansement på bortemål. Solskjærs lag tapte imidlertid for Barcelona i neste runde.

  • Juventus-Atlético Madrid 3-2, åttedelsfinale 2018/19

Notorisk gjerrige Atlético vant 2-0 på eget gress og dro til Torino for å gjøre det de er blant Europas beste til i form av å forsvare en solid ledelse. På motsatt banehalvdel hadde imidlertid Cristiano Ronaldo bestemt seg for å være i det umulige hjørnet, og tre 2x45 minutter og tre portugisiske scoringer senere hadde Juventus booket plass i kvartfinalen med 3-2-sammenlagt. Der tapte de imidlertid mot nettopp Ajax.

  • Roma-Barcelona 4-4, kvartfinale 2017/18

Barcelona vant 4-1 hjemme i det første oppgjøret, men et heroisk Roma snudde det hele på dramatisk vis i «Den evige stad». 3-0-seier på hjemmebane stanset Messi og co. For Romas stanset CL-eventyret med tap mot Liverpool i semifinalen, selv om de også da gjorde sitt for å skape mye mirakler der. 2-5-tap på Anfield ble fulgt opp av 4-2-seier hjemme.

  • Barcelona-PSG 6-4, åttedelsfinale 2016(17

Sesongen før var det Barcelona som var i den riktige enden av et mirakuløst comeback. PSG vant 4-0 hjemme i det første oppgjøret, men på utrolig vis snudde Barca-stjernene det hele på Camp Nou. Aldri før hadde et lag kommet tilbake etter å ha tapt med fire, men en sensasjonell 6-1-triumf på Camp Nou sørget for at historiebøkene måtte omskrives. Ekstra vanvittig var det også at hjemmelagets tre siste mål kom fra det 88. minutt og ut. Barcelona tapte for øvrig deretter kvartfinalen mot Juventus.

  • Chelsea-Napoli 5-4, åttedelsfinale 2011/12

Napoli vant 3-1 hjemme i det første oppgjøret, noe som var utslagsgivende for at Chelsea sparket manager André Villas-Boas før returkampen. Midlertidig sjef Roberto Di Matteo ledet comebacket da Chelsea vant 3-1 etter ordinær tid og 4-1 etter ekstraomganger på Stamford Bridge. Deretter slo de ut Benfica og Barcelona før de vant finalen over Bayern på Allianz Arena.

  • Liverpool-AC Milan 3-3, finale 2004/05

Oppgjøret som kanskje er kjent som Champions Leaue-historiens mest episke comeback hadde også 0-3 som utgangspunkt halvveis. Forskjellen var at dette var i en enkeltkamp, og at det AC Milan hadde bedrevet overfor tilsynelatende sjanseløse Liverpool-spillere før pause på Atatürk Stadion i Istanbul så ut til langt på vei å ha sikret dem seieren. Etter hvilen snudde imdlertid alt, Liverpool scoret tre ganger og seiret deretter i straffekonkurransen.

  • Deportivo-AC Milan 5-4, kvartfinale 2003/04

Regjerende mester AC Milan vant 4-1 hjemme i det første oppgjøret, men et heltent Deportivo-lag la seg ikke ned for å dø. Hjemme på Riazor gav de seg ikke før det stod 4-0 i protokollen, i det som er ett av nyere tids mest sjokkerende resultater i Champions League og som var første gang i turneringens historie at et lag kom tilbake fra tremålstap i første kamp.. Deportivo tapte deretter semifinalen mot José Mourinhos Porto.

  • Barcelona-Chelsea 6-4, kvartfinale 1999/00

Chelsea strålte og ledet 3-0 til pause halvveis i det første oppgjøret på Stamford Bridge, blant annet takket være to mål av Tore André Flo, men et viktig bortemål fra Luis Figo sørget for 3-1 ved full tid. På Camp Nou slo hjemmelaget også til da det gjaldt som mest, og selv om Flo scoret igjen og reduserte til 1-2 etter en time, var det vertene som lo sist til slutt. Dani satte inn 3-1 med under ti minutter igjen å spille før to nye Barca-mål fra Rivaldo og Patrick Kluivert i ekstraomgangene sendte Chelsea ut av turneringen. Barcelona tapte selv semifinalene mot Valencia noen uker senere.

Det er en oppgave ingen lag før dem har klart, verken i Champions League-historien siden 1992 eller i serievinnercupens stolte historie fra 1955.

Opta leverer nemlig tall i forbindelse med samtlige store fotballkamper. Og til tross for sterke comeback i nyere års utgaver av Champions League, kan statistikkleverandøren vise til en historiebok som forteller at i 92 av 92 tilfeller der et lag har vunnet med tre eller flere mål på bortebane i den første av to kamper i et dobbeltoppgjør, så har de også gått videre.

Les om mirakuløse CL-comeback i faktaboksen til høyre og flere andre fiffige fakta før lørdagens kamp helt nederst i saken.

TV 2-ekspert nevner to faktorer som kan gi håp

Selv om lørdagens kamp går på Allianz Arena, der Chelsea opplevde sin største triumf i klubbens historie da de kunne løfte Champions League-pokalen etter seier mot nettopp Bayern i 2012, tror ikke TV 2s eksperter at det er duket for nye mirakler lørdag.

HALMSTRÅ: Solveig Gulbrandsen gir Chelsea-fansen to faktorer som kan skape håp.
HALMSTRÅ: Solveig Gulbrandsen gir Chelsea-fansen to faktorer som kan skape håp. Foto: Espen Solli, TV 2

– Selv om historien viser at kamper kan snu, er Chelseas sjanser selvsagt små her. De nyere årenes Champions League-bragder fra for eksempel Liverpool, Roma og Barcelona er bevis på at ingenting skal tas for gitt, men felles for dem alle var at de snudde ting på egen hjemmebane, sier TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Hun er blant dem som skal bivåne lørdagens oppgjør fra studioplass, og selv om hun husker tilbake til et Chelsea-lag som gikk fra 1-4 til 4-4 og poeng mot Ajax i dramatiske omstendigheter i gruppespillet, påpeker TV 2s fotballekspert at lørdagens oppgave er en ganske annen. Gulbrandsen nevner imidlertid to faktorer som kan gi Chelsea-fansen et lite håp.

– Det er veldig lenge siden Bayern har spilt en tellende kamp, og det kan selvfølgelig ha noe å si. Chelsea-spillerne spilte FA-cupfinale så sent som i helgen, og har i hvert fall kampformen inntakt. I tillegg har man det med at hjemmebanefordelen ikke er så massiv som vanlig siden kampene spilles for tomme tribuner, sier TV 2s fotballekspert.

Bayern har holdt formen ved like blant annet ved hjelp av en treningskamp mot Marseille i slutten av forrige uke, men deres siste obligatoriske fotballkamp var da de ble cupmester ved å slå Bayer Leverkusen 4-2 den 4. juli.

Mathisen ser til forrige sesongs semifinale

Kollega Jesper Mathisen, som også innehar rollen som oddsekspert for TV 2, deler åpenbart Gulbrandsens syn.

– Det ser ut som en umulig oppgave for Chelsea, noe oddsmarkedet også reflekterer. Chelsea-avansement gir over 50 i odds, og om du har troen på at Lampards gutter skal vinne Champions League, får du over 200 ganger pengene tilbake om det helt spesielle skulle skje. Så det ser jo unektelig uhyre tøft ut for engelskmennene, sier han.

TROR IKKE PÅ MIRAKLER: Jesper Mathisen levner Chelsea små sjanser i München.
TROR IKKE PÅ MIRAKLER: Jesper Mathisen levner Chelsea små sjanser i München. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

Mathisen skal også følge oppgjøret fra studioplass lørdag, og tror det skal et mirakel til for at London-laget skal gå til kvartfinalen. Sørlendingen minner imidlertid om at et nesten like stort under skjedde så sent som forrige sesong. Da kom nemlig Chelseas London-rivaler Tottenham tilbake mot Ajax i semifinalen fra det han omtaler som et etter hvert vel så vanskelig utgangspunkt.

– De tapte riktignok bare 0-1 hjemme, men halvveis i Amsterdam hadde Ajax scoret ytterligere to ganger. Det betød at de også måtte hente inn 0-3, men de hadde jo bare én omgang på seg. Når Lucas Moura kan score tre ganger på en omgang og skape mirakler for ett London-lag, er det selvsagt teoretisk mulig at Chelsea kan gjøre det samme over 90 minutter. Men det betyr ikke at jeg tror det går, sier TV 2s fotballekspert.

Se Bayern-Chelsea på TV 2 Sport 1 og Sumo lørdag fra 20.30!

Fakta før Bayern-Chelsea:

o Bayern München har kun vært hjemmelag en gang tidligere mot Chelsea i en tellende kamp. Tyskerne vant 3-2 på Olympiastadion i München i den andre av kvartfinalekampene i 2005, men røk ut ettersom Chelsea hadde vunnet 4-2 i London uken før. Nåværende Chelsea-sjef Frank Lampard scoret tre av de totalt seks Chelsea-målene i dobbeltoppgjøret den gangen.

o Chelsea og Bayern har møttes en gang tidligere på Allianz Arena. Det var i Champions League-finalen i 2012, da Chelsea seiret på straffekonkurranse etter 1-1 ved ordinær tid.

o I løpet av historien til serievinnercupen og Champions League, har det aldri skjedd at et lag noensinne har røket ut etter å ha vunnet med tre mål eller mer på bortebane i den første av to utslagskamper. 3-0-vinnerne har gått videre i samtlige 92 tilfeller.

o Chelsea står uten seier på sine siste sju utslagskamper på bortebane i Champions League-sluttspillet (fire uavgjorte og tre tap). Forrige triumf på bortebane i viderespillet kom da de slo Benfica 1-0 i kvartfinalen i mars 2012.

o Chelsea har kun en gang tidligere scoret tre mål i en bortekamp i viderespillet i Champions League. Det var da de vant 3-1 på Anfield over Liverpool i april 2009. Bayern har kun sluppet inn tre mål på hjemmebane i tre av sine 43 hjemmekamper i viderespillet i Champions League, men de gjorde det så sent som i sin forrige slike kamp i 1-3-tapet hjemme mot Liverpool i mars 2019.

o Bayern har vunnet alle sine sju første Champions League-kamper denne sesongen, scoret 27 mål og kun sluppet inn fem. Kun ett lag har noensinne vunnet sine første åtte, nemlig Barcelona. Katalanerne vant ni på rad i 2002/03-sesonge og vant det som da var både innledende og mellomspill i gruppespillsformat, men tapte kvartfinalen mot Juventus.

o Bayern-manager Hans Dieter-Flick, som overtok ansvaret tre kamper ut i turneringen, kan bli den tredje manageren i Champions League-historien til å vinne alle sine første fem kamper som sjef. De to første var Fabio Capello (sine seks første kamper med Milan i 1992/93) og Luis Fernandez (sine seks første kamper med PSG i 1994/95)

o Chelsea har sluppet inn tolv mål i Champions League denne sesongen. Sist de slapp inn flere var i 2008/09, da de slapp inn 13 og nådde semifinalen. I 1999/00 slapp de inn 14, hvilket er det meste de har sluppet inn.

o Bayerns Robert Lewandowski har scoret elleve og hatt målgivende til ytterligere seks mål i Champions League denne sesongen. Det gir et snitt på mål eller målgivende hvert 41. minutt.

o Bayern har ikke vunnet noen av sine fem siste viderespillskamper i Champions League der Lewandowski ikke har havnet på scoringslisten. (Tre uavgjorte og to tap.)

o Alle seks målene til Serge Gnabry i Champions League for Bayern denne sesongen har kommet mot engelsk motstand. Han scoret fire mot Tottenham og to mot Chelsea i det motsatte oppgjøret. Kun to spillere har tidligere scoret flere mot lag fra en og samme nasjon i løpet av samme sesong. (Cristiano Ronaldo med sju mål for Real Madrid mot tyske lag i 2013/14 og Luiz Adriano med åtte mål mot hviterussiske lag for Sjakhtar i 2014/15. Sistnevnte scoret fem i bortemøtet og tre i hjemmemøtet med BATE Borisov den sesongen.)

Kilde: Opta/TV 2

Hva tror du? Diskuterer fotball med andre TV 2-lesere på sosiale medier med #2cl og #2pl.

Se Bayern-Chelsea på TV 2 Sport 1 fra 20.30. Sendeskjema her.