TROMSØ KOMMUNE: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø.
TROMSØ KOMMUNE: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

Tromsø kommune: Legene på MS «Roald Amundsen» er fritatt sine oppgaver

TROMSØ (TV 2): To nye medlemmer av besetningen er innlagt på sykehus.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune sier at Hurtigrutens to leger som har vært om bord MS «Roald Amundsen» og håndtert koronautbruddet, er fritatt sine arbeidsoppgaver.

To nye medlemmer av besetningen på MS «Roald Amundsen» er innlagt på sykehus, melder Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Totalt er det fem innlagte covid-19-pasienter ved UNN etter koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

Av disse er fire fra besetningen og én passasjer, skriver sykehuset på Twitter.

Må testes på nytt

En befaring på MS «Roald Amundsen» avdekket at flere om bord hadde symptomer på covid-19. Personer som hadde delt lugar med noen som har testet positivt, måtte dermed testes på nytt.

– Alle de isolerte på skipet ble undersøkt på nytt i går. Flere av disse var isolert fordi de hadde delt lugar med andre som var bekreftet smittet tidligere, og mange av disse utviste symptomer på covid-19. Det var også personer som var i karantene, som hadde symptomer som ga mistanke om covid-19. Det endte med at vi besluttet at alle om bord skulle testes på nytt av dem som ikke hadde positive prøver fra før, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Personene må nå holde seg på lugarene sine til testresultatene er klare. De forventer svar på prøvene i løpet av ettermiddagen torsdag.

– Vi har besluttet på bakgrunn av flere årsaker at vi overtar den praktiske gjennomføringen også, og stiller med eget helsepersonell, sier Kristoffersen til TV 2.

Under en pressekonferanse på rådhuset torsdag formiddag bekreftet kommuneoverlegen at legene inntil videre ikke skal utføre medisinske tjenester.

Fritatt fra tjeneste

– De er nå på sine lugarer, og kan ikke være i tjeneste. De er fritatt fra sin tjeneste inntil videre, sa Kristoffersen.

Årsaken til dette dramatiske tiltaket er ifølge kommuneoverlegen at kommunen ikke har fått til et forsvarlig samarbeid med Hurtigrutens leger.

– Vi har ikke fått til det samarbeidet som er nødvendig for forsvarlig ivaretakelse av besetningen om bord, sier Kristoffersen.

– Det har vært en utvikling i løpet av disse dagene. Det startet med et vanskelig samarbeid, og det har vært uklart hvem vi kunne forholde oss til som hadde mulighet til å gjennomføre tingene vi var enige om. Vi har etter hvert kommet i kontakt med personer i ledelsen, og per i dag har vi tillit til dem vi samarbeider med, sier kommuneoverlegen.

Øyvind Benjaminsen, som leder koronasenteret i Tromsø kommune, sier til TV 2 at dialogen med Hurtigrutens leger har vært tidvis vanskelig.

– I og med at vi i går valgte å reteste hele besetningen om bord på MS «Roald Amundsen», og at de befinner seg i en karantene/isolasjon, må vi gå inn og ta det medisinske ansvaret, sier Benjaminsen.

Respekterer vurderingene

Pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten skriver i en epost til Nordlys at de respekterer de medisinskfaglige vurderingene som er gjort av kommuneoverlegen, Tromsø kommune og Universitetssykehuset Nord-Norge.

– På MS «Roald Amundsen» er situasjonen den at alle besetningsmedlemmer i isolasjon eller karantene skal holde seg til lugaren. Det gjelder også helsepersonellet fra Hurtigruten om bord. Vi skal fortsette det gode samarbeidet vi har med alle som bidrar til en god og forsvarlig håndtering av situasjonen rundt MS Roald Amundsen i Tromsø, skriver Knoph.

Samtidig har politiet startet etterforskning av Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

– Troms politidistrikt er nå i gang med avhør av mannskap og andre personer tilknyttet Hurtigruten. Vi kan ikke kommentere innhold fra avhør da etterforskningen foreløpig er på et tidlig stadium, sier påtaleansvarlig Lisa-Mari Ellingsen i Troms politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Det var i forrige uke at smitteutbruddet på Hurtigrutens ekspedisjonsskip Roald Amundsen ble kjent. Onsdag var 37 av mannskapet og 16 av passasjerene som var om bord på to seilaser med skipet mellom 17. og 31. juli, bekreftet smittet av covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet.

Torsdag begynte også testingen av mannskap og passasjerer på hurtigruteskipet MS «Spitsbergen» i Tromsø. Det er også gjennomført testing av passasjerer og mannskap på MS «Fridtjof Nansen». (TV 2/NTB)