Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST ba om fire ukers varetekt for mannen i 40-årene som er dømt til ni års fengsel i Italia.
Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST ba om fire ukers varetekt for mannen i 40-årene som er dømt til ni års fengsel i Italia. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Oslo tingrett vil løslate pågrepet mann (43) i Krekar-saken

Beslutningen er anket, og han forblir dermed i varetekt inntil videre.

Oslo tingrett vil løslate mannen som er dømt til fengsel i Italia i mulla Krekar-saken. Beslutningen er anket, og han forblir dermed i varetekt inntil videre.

Påtalemyndigheten ba tingretten om fire ukers varetekt, noe de altså ikke fikk medhold i. Kjennelsen er gitt oppsettende virkning. Dermed blir han sittende i varetekt inntil lagmannsretten har ferdigbehandlet anken.

Ifølge tingrettsdommer Helen Engebrigtsen er vilkårene om utlevering ikke oppfylt, fremgår det av kjennelsen onsdag kveld.

Tirsdag morgen klokken 7.23 denne uken ble mannen pågrepet utenfor sitt hjem i Østfold.

Grunnen til at tingretten vil løslate mannen, er fordi den italienske dommen som danner grunnlag for arrestordren er avsagt uten at etterlyste var tilstede.

43-åringen hevder at han ikke var kjent med saken før etter at dommen i Italia ble avsagt i fjor.

Mannen, som er bosatt i Østfold, ble i 2019 dømt til ni års fengsel i Italia uten å være til stede i retten. Norge mottok 19. juni en arrestordre fra italienske myndigheter for å få ham utlevert til Italia.

– Deretter har vi foretatt undersøkelser, slik vi skal etter loven, for å vurdere om vilkårene er oppfylt. Vi har kontaktet Kripos og italienske myndigheter, og vi har fått svar. Det har tatt noe tid, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Men ifølge Oslo tingrett hadde påtalemyndigheten imidlertid ikke fremlagt dokumentasjon som viser at 43-åringen var lovlig stevnet i den italienske saken.

Ettersom det ikke er fremlagt dokumentasjon for at Italia forsikrer at den ettersøkte har anledning til å kreve at saken behandles på nytt, eller at italienske myndigheter er spurt om dette, er punkt d i arrestordren ikke utfylt, ifølge kjennelsen.

– Det foreligger etter rettens syn en obligatorisk grunn for avslag på begjæringen om overlevering etter arrestordreloven og vilkårene for overlevering er ikke oppfylt, heter det i kjennelsen om utlevering.

Nye utleveringsregler

I november inngikk Norge i et europeisk samarbeid, med forpliktelser i henhold til europeiske arrestordre. Derfor er Norge nå forpliktet til å utlevere norske statsborgere, noe som ikke har vært gjeldende tidligere.

Det er også bakteppet for at Italia nå kan sende en begjæring om å få utlevert mannen.

– Dette internasjonale samarbeidet er nødvendig for å gjennomføre straffesaker med forgreininger i flere land. Denne type regelverk er veldig viktig for å komme i havn med alvorlige straffesaker, sier Bakken Staff.

Mener dommen er uriktig

Mannen har bestridt både varetektsfengsling og grunnlaget for utlevering. Han mener heller ikke at dommen mot ham i Italia er riktig.

– Han mener at den dommen er feil og bestrider da å ha vært medlem av en terrororganisasjon. Han fastholder at han har arbeidet som journalist, sier mannens forsvarer, advokat Celina Therese Ekholt, til NTB.

Påtalemyndigheten mente at det nå forelå unndragelsesfare på grunn av den nye arrestordren fra Italia. Forsvareren var imidlertid uenig i dette og viste til at mannen er godt etablert i Norge.

– Han har bodd her i 21 år og hatt statsborgerskap siden 2006. Han har også en kone som er norsk statsborger, og de har to små barn, sier Ekholt. (NTB/TV 2)