RETTSSAK: To realitydeltakere måtte møte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
RETTSSAK: To realitydeltakere måtte møte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Reality-deltakeren husker ikke sexvideoen: – Ikke normal praksis

To menn, som har vært deltakere i en populær reality-serie, møter torsdag i Oslo tingrett.

Bakgrunnen er at de to tiltalte hadde sex med samme kvinne i april 2019. Den ene av mennene filmet sexakten og delte dette på Snapchat.

Ifølge tiltalen skal kvinnen ikke ha ant at hun ble filmet og heller ikke ha samtykket til dette. Mennene skal derimot begge ha vært kjent med filmingen, da den ene tiltalte filmet og den andre «smilte og vinket til kamera», ifølge påtalemyndigheten.

Tiltalte mener selv at håndbevegelsen han gjorde til kamera var et såkalt «hang loose»-tegn og at det skulle signalisere at han hadde det gøy.

Sexvideoen ble filmet i en leilighet i et populært, sentrumsnært strøk i Oslo.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld. De tiltaltes forsvarere opplyser til TV 2 torsdag at ingen av de tiltalte ønsker at forsvarerne uttaler seg ytterligere til pressen om saken.

POLITIADVOKAT: Politiadvokat Marie Sverd Tvare i Oslo tingrett torsdag.
POLITIADVOKAT: Politiadvokat Marie Sverd Tvare i Oslo tingrett torsdag. Foto: Line Haus/TV 2

Ble raskt spredt på nettet

Begge mennene er tiltalt etter straffelovens paragraf 298, som omhandler seksuelt krenkende eller uanstendig atferd overfor noen som ikke har samtykket til dette.

Den ene mannen er i tillegg tiltalt etter straffelovens paragraf 266, som handler om krenkelse av en annens fred ved hensynsløs atferd. Det er med andre ord kun én av mennene som er tiltalt for å ha delt videoen.

De to mennene har tusenvis av følgere på sosiale medier, og sexvideoen ble dermed ikke overraskende fort spredt på internett.

Ønsket ikke å se videoen

Politiadvokat Marie Sverd Tvare starter rettsdagen med å forklare at samleiet var frivillig, men at filmingen ikke var godkjent av den fornærmede kvinnen.

Venner og bekjente gjorde den fornærmede kjent med at videoen sirkulerte på internett, og fornærmede fikk selv se videoen gjennom venner.

I rettssalen ble sexvideoen vist to ganger i sin helhet, og deler av videoen vist ved flere anledninger. Den fornærmede dekket til ansiktet, og ønsket ikke å se når denne ble vist.

FORSVARER: Advokat Kirsten Sigmond.
FORSVARER: Advokat Kirsten Sigmond. Foto: Line Haus/TV 2

Husker ikke samleiet

Videoen viser at kvinnen har sex med de to tiltalte mennene.

Den ene tiltalte forteller at han husker lite av kvelden.

– Jeg drakk meg hinsides full hver dag, det betød ikke noe om det var fredag eller søndag. Jeg var over gjennomsnittet beruset og full. Jeg kan ikke huske å ha filmet eller ha sendt en video, sier han.

Han sier at årsaken til at han drakk mye, var at han ikke håndterte medieoppslagene etter reality-deltakelsen.

Politiadvokaten spør om hvordan han reagerte da han fant ut at det fantes en sexvideo.

– Jeg reagerte litt sånn… Det er vanskelig å forklare. Jeg ble litt paff. Det er ikke normal praksis å filme folk sånn.

Den tiltalte forklarer videre at det er sannsynlig at det er han på videoen, siden det ikke var andre menn enn de to i leiligheten, men at han ikke kjenner igjen kroppen.

– Nå ser man ikke så mye av kroppen da, konstanterer han.

Tidligere dømt

Den andre tiltalte husker kvelden, og bekrefter at den andre mannen var med på samleiet, selv om vedkommende ikke husker dette.

Han sier også at han ikke tror fornærmede kan ha visst at hun ble filmet.

Begge de to tiltalte er tidligere straffedømt. Den ene mannen har fått et forelegg på 10.000 kroner etter at han filmet en seksuell handling, mens den andre tiltalte har blitt dømt to ganger på grunn av sedelighetssaker.

FORSVARER: Advokat Nicolas Weiss-Andersen.
FORSVARER: Advokat Nicolas Weiss-Andersen. Foto: Line Haus/TV 2

Fikk frekke kommentarer

Fornærmede starter med å si at hun er nervøs før hun skal snakke foran dommeren.

Hun forklarer at hun ikke var klar over filmingen, men at hun ble konfrontert med hendelsen da hun dro på byen helgen etter. Både venner og bekjente, mellom fem og åtte personer, skal ha sett videoen og snakket med henne om det.

– Jeg dro ut på byen på fredag. Da fikk jeg mange kommentarer som handlet om hva jeg hadde gjort forrige helg. Folk var frekke… De sa: «Jeg ser hva du har gjort». De skulle poengtere det og få det personlig fra meg.

Hun fikk ikke sett videoen før en kompis sendte den to dager senere. Den påfølgende mandagen dro hun til politiet og anmeldte hendelsen.

– Jeg tror det er veldig mange flere enn jeg vet om, som har sett videoen. Det har vært veldig ydmykende og tungt. Jeg vet at folk har snakket om det bak ryggen min. Det har vært tungt å gå offentlig. Det har vært en stor påkjenning. Det har vært vanskelig, sier den fornærmede gråtende i rettssalen.

Hun sier at dagene før rettssaken har vært ekstremt tunge.

– Jeg føler meg dømt for noe som bare skulle være en morsom kveld, og som bare skulle skje én gang. Det har endt med å bli noe vondt og negativt.

Ønsker fengselsstraff

Det var totalt tre vitner i saken, hvor et av vitnene også er en kjent reality-profil.

Disse vitnene skal alle tre ha sett sexvideoen, men er uenige om hvem av de to tiltalte som har delt den på Snapchat.

Aktor mener at den ene tiltalte burde straffes for både å ha medvirket til filmingen og deling av videoen. Hun foreslår en strafferamme på 90 dager i fengsel.

Aktor mener at den andre mannen kun skal tiltales for å ha filmet kvinnen uten samtykke. Denne mannen har likevel to tidligere dommer som omhandler seksuelle handlinger. Derfor ønsker aktor at han får en ubetinget fengselsstraff på 30 dager.

Avslutningsvis sier aktor at hun mener det er passende om det utbetales mellom 40.000 - 50.000 kroner i erstatning.

Forsvarerne mener derimot at klientene skal frikjennes, og at vilkårene for erstatning ikke oppfylles.