Nytt norsk ishockeytalent bemerker seg i utlandet

Stortalentet Ole Julian Bjørgvik Holm (18) dro til USA for å satse på ishockey som 16-åring. Nå blir han den 22. nordmannen gjennom tidene som er med i en NHL-drafting.

, Ole Julian Bjørgvik Holm er et av Norges største unge hockeytalenter.

Som 16-åring ble han draftet av Tri-City Storm, tilhørende den beste juniorligaen i USA. Videre fikk han utvikle seg i samarbeidsklubben Colorado Thunderbirds, som spiller i divisjonen under.

– Jeg ønsket å fortsette juniorkarrieren litt lenger for å utvikle meg. Jeg har store ambisjoner som hockeyspiller, så da muligheten kom var valget om å dra over ganske lett, sier han til TV 2.

Det er heller ingen tvil om hva som er målet.

– Drømmen er å spille NHL. Punktum. Det spiller ingen rolle hvor, så lenge det er NHL. Alle lagene er bra.

Før 2019/2020-sesongen tok han steget videre til Canada og Mississauga Steelheads, i en av de tre største juniorligaene i hele Canada.

Fullt fokus på hockey

Holm er i dag god kompis med Calgary Flames-spiller Mathias Emilio Pettersen. Begge dro over Atlanteren tidlig for å satse på hockey.

– Jeg har sett veldig opp til han og veien han har tatt. Jeg fulgte litt i hans fotspor. Han har gjort det veldig bra og signert NHL-kontrakt, og jeg håper å gjøre det samme en dag, sier Bjørgvik Holm.

CANADA: Holm spiller nå i den canadiske ligaen Ontario Hockey League.
CANADA: Holm spiller nå i den canadiske ligaen Ontario Hockey League. Foto: CW Photography.

Men i motsetning til kompisen, har Holm nå valgt bort skole for å vie alt fokus til hockyen.

– Planen var egentlig å starte på college denne høsten, med et fullt stipend fra Denver University (samme som Emilio Pettersen). Jeg ble veldig glad og stolt når jeg fikk stipendet.

– Samtidig må jeg tenke hva jeg selv vil, og i Canada får jeg mulighet til å fokusere 100 prosent på hockey og tenke på skole senere. Jeg føler jeg tok det riktige valget her, fortsetter han.

Tror draft er realistisk

Og den tidlige satsingen har gitt resultater.

Holm er nå med i den prestisjefulle NHL-draftingen, som den 22. nordmannen gjennom tidene.

Her kan NHL-klubbene velge mellom unge talenter mellom 18-21 år. De eier da rettighetene til spillerne i tre år, og kan velge å signere kontrakt eller ikke i løpet av denne tiden.

Draftingen består av totalt 217 spillere, og Holm er for øyeblikket ranket som nummer 116. Han tror sjansene for å bli draftet er gode.

– Ja, jeg tror det er realistisk. De tilbakemeldingene jeg har fått sier det skal gå veien, så spørsmålet blir kanskje heller hvor høyt eller lavt på rankingen jeg havner, mener 18-åringen.

Selv om han blir draftet vil han fortsatt spille i Canada kommende sesong.

Gode forutsetninger

Mississauga-spilleren spilte på det norske U18 landslaget allerede som 15-åring. Som back er det en imponerende prestasjon.

TALENT: Holm bemerket seg tidlig som en talentfull spiller.
TALENT: Holm bemerket seg tidlig som en talentfull spiller. Foto: Magnus Kaslegard.

18-åringen gir også barndomsklubben Manglerud Star mye av æren for utviklingen.

– De vil ha frem gode spillere, og lot for eksempel meg og Mathias (Emilio Pettersen) spille med de som var eldre. Samtidig er det veldig flinke og dedikerte trenere. Vi måtte gjøre mye av de litt kjedelige tingene som andre klubber kanskje overser litt, forklarer Oslo-gutten.

Fysikken har heller ikke være en ulempe. Holm måler over 190 på strømpelesten og har jobbet med styrken i flere år.

– Det er klart de er glad i store og sterke spillere. Det har helt klart hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg får skylde på gode gener, sier han og ler.

Men det han har oppnådd nå skyldes ikke kun gode gener.

– Nei, men jeg har jobbet sykt hardt og dedikert i mange år. Det handler om å bli bedre hele tiden, fortsetter han.

Og han har ikke tenkt seg tilbake til Norge med det første.

– Jeg skal prøve så godt jeg kan å nå målene mine. Alt annet spiller ingen rolle, det er bare en visjon som gjelder, avslutter Bjørgvik Holm.