ISOLERES: Passasjerene om bord i cruiseskipet SeaDream 1 må nå holde seg inne på lugarene etter at en tidligere passasjer testet positivt for covid-19. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
ISOLERES: Passasjerene om bord i cruiseskipet SeaDream 1 må nå holde seg inne på lugarene etter at en tidligere passasjer testet positivt for covid-19. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Cruiseskip isolerer passasjerene etter koronasmitte

Luksuscruiset SeaDream 1 har bedt passasjerene om å isolere seg i lugaren etter at en passasjer fra forrige seilas testet positivt på koronaviruset. Skipet har ankommet Bodø og nå skal mannskapet testes.

I et brev til passasjerene, som TV 2 har fått tilgang til, står det at selskapet tirsdag ble informert om at en «gjest fra Danmark har fått påvist covid-19 ved en rutinekontroll ved ankomst til Danmark».

FHI bekrefter at det kan ha være smitte om bord på luksuscruiset.

Skipet ble tirsdag kveld dirigert fra Lofoten til Bodø, hvor det skal settes i gang omfattende testing av 85 besetningsmedlemmer. Det var ventet at skipet skulle ankomme Bodø klokken 2 natt til onsdag, noe det også gjorde.

Det var Aftenposten som omtalte smittetilfellet.

Personen som har fått påvist koronaviruset, var med på forrige seilas, som startet 21. juli og sluttet 2. august med ankomst i Tromsø.

Vet ikke om flere er smittet

I brevet som passasjerene om bord har fått, står det at personen den smittede reisten sammen med, har testet negativt.

– Vi er ikke kjent med at noen andre gjester eller mannskap er smittet eller har noen symptomer på smitte, men vi tar selvsagt omgående alle forholdsregler, heter det i brevet til passasjerene om bord.

Personen hadde ikke symptomer under seilasen, ifølge rederiet.

– Personen har etter informasjon vi har fått ikke symptomer, og vi kan ikke med sikkerhet si i hvilken tidsperiode personen har vært utsatt for smitte, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding tirsdag kveld.

Alle passasjerer fra forrige og pågående seiling og mannskapet mottar nå informasjon fra rederiet om hvordan de skal forholde seg, skriver FHI.

Alle skal gjennomføre 10 dagers karantene og oppfordres til å teste seg.

Massetesting

Bodø kommune og Nordlandssykehuset Bodø forbereder seg nå på å håndtere testing av mannskapet når båten kommer inn.

Kommunen skriver i en pressemelding at de kommer til å sette i gang med omfattende testing av besetningsmedlemmene onsdag morgen.

– Hverken mannskap eller passasjerer får lov til å gå i land, og blir holdt om bord i skipet, sier ordfører Ida Pinnerød i Bodø kommune.

– Dette er en situasjon vi tar på aller høyeste alvor, sier hun videre.

Informert på allmøte

En av passasjerene på luksuscruiset sier til TV 2 at de ble informert om smittetilfellet i 19-tiden tirsdag kveld da kapteinen kalte inn til allmøte.

– Vi har fått beskjed om å holde oss inne på lugaren. Mitt inntrykk er at mannskapet og kapteinen gjør alt de kan. Jeg er overhode ikke bekymret for situasjonen, sier passasjeren, som ønsker å uttale seg anonymt.

Cruiseskipet startet å seile fra Tromsø 2. august, og planen var å anløpe Oslo 14. august.

TV 2 har vært i kontakt med SeaDream Yacht Club, som sier de vil komme tilbake med en kommentar om saken.

Selskapet tilbyr luksusturer langs norskekysten.