PST har pågrepet norsk statsborger i Krekar-saken

En norsk statsborger som i likhet med mulla Krekar er funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til fengsel i Italia, ble tirsdag pågrepet av PST.

– PST pågrep med bistand fra lokalt politi en internasjonalt etterlyst mann sørøst i Viken fylke i dag. Han er norsk borger og etterlyst for straffeforfølging i Italia, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken til NRK.

Mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag klokken 13.

Det er foreløpig ikke kjent om det også skal tas stilling til en eventuell utlevering til Italia i retten.

Bestrider

Mannen er i 40-årene er norskiraker og er bosatt i Østfold.

– Han bestrider at han skal framstilles for varetektsfengsling og at det er grunnlag for utlevering. Han bestrider også riktigheten av den italienske dommen, selv om akkurat det ikke er relevant for det som skjer på onsdag, sier mannens forsvarer, advokat Henrik Boelhke, til NTB.

Mannen, som er i 40-årene, ble dømt for terrorplanlegging i Italia uten å være til stede i retten.

Mannen er etterlyst for pågripelse og straffeforfølging i Italia, men Hugubakken kan ikke si om han vil bli utlevert til Italia.

Han sier til NTB at tirsdagens pågripelse foregikk udramatisk.

Ni års fengsel

63 år gamle Najumuddin Faraj Ahmad, som er bedre kjent som mulla Krekar, ble i 2019 dømt av det italienske rettsvesenet til tolv års fengsel for terrorplanlegging.

I samme straffesak var flere andre tiltalt. Disse ble dømt til mellom sju til ni års fengsel.

Norskirakeren som ble pågrepet tirsdag, ble dømt til ni års fengsel.

Italienske myndigheter hevder Krekar ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi i november 2015.