VARMT: Solhungrige briter kjølte seg ned på stranden i Bournemouth fredag, som er den varmeste dagen i Storbritannia så langt i år.
VARMT: Solhungrige briter kjølte seg ned på stranden i Bournemouth fredag, som er den varmeste dagen i Storbritannia så langt i år. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB scanpix

Ekstremvarme i Europa: – En pågående hetebølge

Gradestokken viste over 40 grader i en rekke land sør på kontinentet fredag.

Mens det her til lands har vært den kaldeste juli siden 1990-tallet, sitter folk lenger sør i Europa og svetter i varmen.

En varmebølge har tatt grepet om Europa, og en rekke steder har fredag vært den varmeste dagen så langt i år.

I både Spania, Frankrike og Belgia var det over 40 grader fredag.

Også Italia og England var ikke langt unna å nå sjokktemperaturen.

– Det er en pågående hetebølge som vil fortsette til neste uke for Spania sin del. Men lenger nord vil det normalisere seg i løpet av helgen, sier vakthavende meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo til TV 2.

BRENNHETT: Det var stappfullt på stranden i Brighton fredag på årets varmeste dag. (AP Photo/Alastair Grant)
BRENNHETT: Det var stappfullt på stranden i Brighton fredag på årets varmeste dag. (AP Photo/Alastair Grant) Foto: Alastair Grant

Dukkert

Fredag strømmet folk til strendene i England, og i Lyon i Frankrike badet folk i fontene for å kjøle seg ned.

Det store antallet folk på strendene i Bournemouth førte til at politiet måtte gripe inn.

I det som er den varmeste dagen så langt i Storbritannia, fikk strandløvene beskjed av politiet om å dra hjem fordi stranden var overfylt, skriver Independent.

Det varmeste stedet i Storbritannia fredag ettermiddag var Heathrow utenfor London. Der viste gradestokken 37,5 grader, men temperaturen kan stige ytterligere, ifølge Storbritannias meteorologiske institutt.

DUKKERT: Barn leker i en fontene i sentrum av Lyon i Frankrike.
DUKKERT: Barn leker i en fontene i sentrum av Lyon i Frankrike. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB scanpix

Knusk tørt

Svært lite nedbør i sommer har ført til at elver i både Frankrike og Italia, som vanligvis er fylt med enorme mengder vann, er knusk tørre.

Mangel på nedbør har ført til skogbrannfare i Frankrike.

Tidlig fredag hadde en dramatisk skogbrann ved Angelet sørvest i Frankrike, nær den spanske grensen, rukket å svi av nært et dusin hus før brannmannskapene fikk kontroll. Rundt 100 mennesker ble evakuert, skriver NTB.

Også i Spania var det glohett fredag. En rekke steder var det over 40 grader fredag, både sentralt i landet og lenger sør.

Midtøsten har også denne uken fått kjenne på ekstrem varme. Torsdag ble det mål svimlende 51,8 grader i Bagdad.

TØRT: Elven Doubs sør i Frankrike er knusk tørr som følge av svært lite nedbør i sommer.
TØRT: Elven Doubs sør i Frankrike er knusk tørr som følge av svært lite nedbør i sommer. Foto: Sebastien Bozon / AFP / NTB scanpix

Til Norge?

Det har vært en uvanlig kald juli i Norge. Lørdag kommer fasiten på hvor kaldt det her vært, men foreløpig ser det ikke ut til å ha vært så kaldt siden 1990-tallet.

Om hetebølgen i Europa kommer hit, vil vi i så fall ikke kunne merke før slutten av neste uke, hvis det i det hele tatt den kommer. Foreløpig ser det dårlig ut.

– Det ser ikke ut som vi får varmen, dessverre. Hvis vi er heldig, får vi et lite blaff neste helg, men det er langt fram i tid, sier Villanger i StormGeo.

– Fredag er det greie temperaturer i hvert fall i Sør-Norge, men det kommer nye lavtrykk og nedbør, og det blir ikke så mye sol som får temperaturen opp. Det er ikke noe som tyder på at varmen kommer nordover med det første, sier hun.