Skjulte opptak fra danske pleiehjem ryster flere eksperter

Med skjult kamera har TV2 Danmark avdekket kritikkverdige forhold på et pleiehjem. – Omsorgssvikt og umenneskelig behandling, sier eksperter.

Etter flere runder i retten blir de skjulte opptakene vist i sin helhet.

I 16 dager hadde TV2 Danmark festet skjulte kameraer i to pleiehjem i Danmark i 2019. Formålet med overvåkningen var å undersøke hvordan demente pasienter ble behandlet.

Det som kom frem i opptakene er rystende.

(Se deler av dokumentaren i videovinduet øverst)

Èn av beboerne, Niels Nielsen (91) i Randers kommune, ba om å få hjelp til å gå på do tre ganger, uten at noen av sykepleierne hjalp pasienten.

Nielsen prøvde å gjentatte ganger å si ifra til pleierne. Mannen ble gående med den samme fulle bleien i 10 timer, viser videoen fra leiligheten til Nielsen.

Klagde på smerter, ble værende.

Behandlingen av Nielsen er ikke det eneste ved videoen som sjokkerer.

TV-kanalen har også gjort skjulte opptak i leiligheten til 90-årige Else Marie Larsen fra Aarhus, som også har demens.

Opptakene viser hvordan pleierne på hjemmet lar henne henge i en sele i over 7 minutter, selv om hun flere ganger iherdig ba om å bli satt ned.

Videoen viser også at Larsen ved en anledning ble gående med samme fulle bleie i over 18 timer.

Umenneskelig behandling

Den danske kanalen har vist opptakene til flere eksperter. De reagerte sterkt da de så hvordan Larsen og Nielsen har blitt behandlet.

– Ut i fra det jeg har sett, så betrakter jeg det som et overgrep mot henne. Jeg tenker at det er maktmisbruk, sier Anita Arsland, lærer på sosial, omsorg og sunnhets-utdanningen i København til TV 2.

I videoene ser man hvordan pleierne omtaler Larsen i negativt ordlag, selv om hun hører på. Det får demenspsykolog Anneke Dapper-Skaaning til å reagere.

– Hun er ikke et menneske i slike situasjoner. Hun er bare en oppgave, sier Skaaning til TV-kanalen.

Prøvde å hindre publisering

Etter at opptakene ble kjent har det pågått en flere måneders lang kamp for å publisere videomaterialet.

TV-kanalen informerte Aarhus kommune, hvor hjemmene ligger, om opptakene. Da prøvde kommunen å forby publiseringen av videoene.

Kommunen valgte å anmelde TV2, men politiet fant ingen grunn til å sikte noen i kanalen. Kommunen gikk deretter rettens vei, hvilket forhindret publiseringen.

Etter ytterligere diskusjoner valgte kommunen likevel å oppheve forbudet 23. juli.

Kommunen: – Vi har gjort mye

Randers og Aarhus kommune har sagt at de ikke ville kommentere klippene, før de er blitt vist på dansk TV.

– Det siste halvåret har vi allerede vært inne og arbeidet med forholdene til huset til Nielsen. Blant annet ved dokumentasjon, medisinering, kvalifikasjoner og undervisning av personalet, sier viseborgemester i Randers, Fatma Cetinkaya til kanalen.

Aarhus kommune sier det har fått konsekvenser for personalet.

– Kommunen aksepterer ikke en slik språkbruk eller tone hvor det kan oppleves nedverdigende, på lik linje med at ingen borgere skal oppleve å bli baksnakket. Vi beklager overfor borgere og pårørende, skriver kommunen i en melding.