KONTROVERSIELL: Kronprins Mohamed bin Salma vil trekke både turister og e-sport entusiaster fra hele verden til kongedømmet sitt, men planene hans overskygges stadig av nasjonens grove brudd på menneskerettigheter.
KONTROVERSIELL: Kronprins Mohamed bin Salma vil trekke både turister og e-sport entusiaster fra hele verden til kongedømmet sitt, men planene hans overskygges stadig av nasjonens grove brudd på menneskerettigheter. Foto: Ludovic Marin/AFP Photo.

Prosjektet vekker sterke reaksjoner: – Som homofil selv så kjenner jeg på en avsky

Saudi-Arabias kronprins har inngått et kontroversielt samarbeid to store e-sportaktører - etter massivt press trakk en av dem seg fra avtalen 14 timer senere.

E-sport er den siste brikken i tronarving Mohamed bin Salmas plan om å bygge en ny, hypermoderne storby i kongeriket - og gjøre landet om til en e-sportdestinasjon.

Men planene er omstridt, og vekker sterke reaksjoner i det norske e-sportmiljøet.

HOMOKAMP: Anders
HOMOKAMP: Anders "Andz" Kjær mener Saudi Arabias holdninger til homofili er stikk motsatt fra det man finner i e-sport. Foto: Apeks

– Som homofil selv så kjenner jeg på en avsky for at land med denne typen holdninger skal få noe som helst innpass i e-sportverden, sier den tidligere norgesmesteren i Counter-Strike, Anders Kjær, til TV 2.

Prinsens drøm ble annonsert i 2017. Han ønsket å bygge en høyteknologisk «smartby» med strender som lyser i mørket, en kunstig måne, drone-taxier og robot-butlere.

Med en prislapp på 500 milliarder dollar skal byen med navnet «Neom» stå ferdig i 2025.

Prosjektet har fått massiv kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og blir anklaget for å fjerne lokale stammer med makt fra det rurale området hvor byen skal reises. Selv sier prinsen at byen skal bygges på upløyd mark.

Trakk seg fra avtalen etter 14 timer

Nå skaper byen igjen nye overskrifter etter spillgiganten Riot Games annonserte Neom som ny partner for den europeiske League Legendes ligaen.

VISJONEN: Kronprins Mohammed bin Salman ønsker at Neom skal bli en by for «verdens drømmere».
VISJONEN: Kronprins Mohammed bin Salman ønsker at Neom skal bli en by for «verdens drømmere». Foto: Neom.com

Det fikk både fansen og ansatte i Riot Games til å rase, fordi de ikke vil at e-sport skal assosieres med det samtlige menneskerettighetsorganisasjoner kaller for et svært undertrykkende regime, hvor homofile risikerer dødsstraff.

Kun 14 timer senere annonserte Riot Games at de trekker seg fra avtalen.

– Det vil aldri være noe godt sted for e-sporten så lenge de skal ha de samme verdiene som Saudi Arabia er kjent for. Jeg ser på hele prosjektet som elendig. Hvor mange skal lide for at en pengesterk prins skal ha det gøy, spør Kjær retorisk.

I en pressemelding på selskapets nettsider innrømmet de å ha gått for fort frem for å etablere seg i en ny region.

– BLAST har en kjempesterk merkevare, som de nå så til de grader setter på spill

I tradisjonell idrett har det vært mye snakk om såkalt «sportsvasking», hvor kanskje det fremste eksempelet er fotball VM i Qatar 2022 som har fått tilsvarende kritikk.

Sportsvasking, i dette tilfellet e-sportsvasking, er et uttrykk som beskriver en stats forsøk på å overskygge oppmerksomheten fra kritikkverdige forhold med å arrangere eller sponse høyprofilerte sportsbegivenheter.

Også det danske e-sportselskapet BLAST, som arrangerer turneringer over hele verden, har inngått en tilsvarende avtale med kongedømmet. De har tatt en enda mer aktiv rolle og skal fungere som rådgivere for et utviklingen av et e-sport akademi i byen som enda ikke eksisterer.

E-SPORT FOR ALLE: BLAST har tidligere arrangert turneringer i Midtøsten. Dette bildet er tatt under BLAST Bahrain i 2019.
E-SPORT FOR ALLE: BLAST har tidligere arrangert turneringer i Midtøsten. Dette bildet er tatt under BLAST Bahrain i 2019. Foto: BLAST

I en e-post til TV 2 skriver BLAST at de verken ønsker å kommentere Riot Games sin avgjørelse, eller om de også vurderer å avslutte samarbeidet.

– BLAST har en kjempesterk merkevare, som de nå så til de grader setter på spill. Jeg tror de undervurderer hvor sterkt miljøet globalt kommer til å reagere på det, sier Kjær.

Til daglig er Anders Kjær sportslig leder i den norske e-sport klubben Apeks og laget hans har tidligere deltatt på turneringer i regi av danskene.

For ordens skyld: TV 2 har de norske medierettighetene til BLAST turneringer i CS:GO.