NEWCASTLE: Det så lenge ut som at Newcastle skulle få nye eiere fra Saudi-Arabia.
NEWCASTLE: Det så lenge ut som at Newcastle skulle få nye eiere fra Saudi-Arabia. Foto: Lindsey Parnaby

Saudi-Arabia trekker seg fra Newcastle-oppkjøpet: – En stor skuffelse

Nyheten tas i mot med blandede reaksjoner.

Saudi Arabia's Public Investment Fund, PCP Capital Partners og Reuben Brothers la torsdag ettermiddag ut en pressemelding der de annonserte at oppkjøpet av Newcastle ikke gjennomføres. Det var snakk om en overtakelse av klubben på 3,6 milliarder kroner.

Pressemeldingen siteres av lokalavisen Newcastle Chronicle:

"Vi har stor medfølelse med Newcastle United supportere som vi har delt et ønske om å hjelpe.

Vi ønsker å utrykke vår takk til deres utrolige støtte og tålmodighet gjennom denne prosessen. Vi beklager at det ikke ble noe av avtalen.

"Dessverre har den forlengede prosessen under den nåværende situasjonen, og den globale usikkerheten, medført at potensiell investering ikke lenger er kommersielt levedyktig."

Klubben er eid av omstridte Mike Ashley som lenge har forsøkt å selge klubben.

Toon Army Norway: – Fansen er møkklei

Kommunikasjonsansvarlig i Newcastles norske supporterklubb, Toon Army Norway, Anders Mork Linnesand, sier dette til TV 2 etter nyheten:

EIER: Mike Ashley er eier av Newcastle.
EIER: Mike Ashley er eier av Newcastle. Foto: Scott Heppell

– Umiddelbart så er det en stor skuffelse. Det skal jeg ikke legge skjul på. Det er ganske bittert, for nå skulle vi endelig bli kvitt Mike Ashley. Han suger ut engasjement og liv av klubben. Fansen er møkklei, sier Linnesand.

Newcastle-supporteren mener Saudi-Arabias oppkjøpsforsøk indikerer at Ashley ønsker å selge klubben.

– Det håper jeg skjer innen kort tid. Jeg tror det kommer et nytt forsøk på oppkjøp. Hele koronasituasjonen har gjort det ganske vanskelig, for det er seks uker til Premier League starter igjen. Får vi ikke forsterkninger kan det bli stygt.

Fått kritikk

Oppkjøpet som nå ikke blir noe av ble kritisert da Saudi-Arabias interesse ble kjent. Blant de sterkeste kritikerne er menneskerettsorganisasjonen Amnesty.

– Denne avtalen var åpenbart et forsøk av myndighetene i Saudi-Arabia til å sportsvaske sitt forferdelige forhold til menneskerettigheter ved å kjøpe seg inn i lidenskapen, prestisjen og stoltheten av Tyneside-fotball, uttaler Amnesty til Sky Sports.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, a dette til TV 2 i april:

– Dette er en del av en bevisst strategi fra det saudiarabiske regimet, ledet av kronprinsen, som er den som virkelig har makt. Han har en visjon for Saudi-Arabia i 2030, og en viktig del av det er det vi i Amnesty har døpt «sportsvasking». Det handler rett og slett om at imaget til Saudi-Arabia skal pyntes på og sløres til.