Én hval ble reddet ut av Målselva i Troms

En hval forvillet seg onsdag kveld opp i Målselva i Troms. Det ble først sagt at det var hvalen Hvaldimir som hadde vært på tur. Det ble senere avkreftet.

PÅ TUR: En hval måtte få hjelp, etter at den hadde forvillet seg opp i en elv i Troms. På bildet er hvalen Hvaldimir, som man først trodde hadde forvillet seg opp elven. Foto: TV 2
PÅ TUR: En hval måtte få hjelp, etter at den hadde forvillet seg opp i en elv i Troms. På bildet er hvalen Hvaldimir, som man først trodde hadde forvillet seg opp elven. Foto: TV 2

Avisa Nordlys har avdekket at det ikke var den folkekjære hvalen Hvaldimir som ble reddet i Målselva i Troms natt til torsdag.

Det var en helt annen hvithval som befant seg i Måselva, skriver Avisa Nordlys etter å ha rådført seg med Richard Karolinussen fra organisasjonen Norwegian Orca Survey.

– Da jeg så videoen fra Norsk Folkehjelp i morges, så jeg at hvalen ikke hadde noe arr på høyre side av kroppen, sier feltassistent Karolinussen.

I tillegg har flere tipset og sendt bildebevis til avisa om at kjendishvalen befant seg i Kjøpsvik i Narvik kommune ved midnatt. Det gjør Karolinussen sikker i sin sak.

– Det bekrefter min mistanke. Det er snakk om 70-80 nautiske mil, og Hvaldimir kan svømme cirka 12 nautiske mil i timen på full speed. Det går rett og slett ikke opp, sier feltassistenten.

Folkekjær kjendis

«Hvaldimir» dukket første gang opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april i fjor. Hvithvalen hadde en russisk sele rundt halsen, var tam og oppsøkte kontakt med mennesker.

Selen som var festet rundt hvalen var utstyrt med feste for GoPro-kamera. Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Fikk lokket den ut

Hvalen, som ikke var Hvaldimir, hadde kommet seg opp i Målselva. Det fortalte operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt til NTB natt til torsdag.

Politiet fikk melding om hendelsen ved 21-tiden onsdag kveld.

På grunn av sandbanker i midten av elva, og lav vannstand, fryktet politiet at hvalen skulle sette seg fast.

Viltnemnda ble tilkalt og klarte å lokke hvalen ut ved hjelp av et tau med tomflasker på slep etter en båt. Situasjonen løste seg rundt klokken 1.15 natt til torsdag.

– Men vi vil følge med utover dagen. Hvalen har vært mye opp og ned i området, sier operasjonslederen.

(©NTB/TV 2)