Gikk til angrep på samme butikk fire ganger – slapp ut av fengsel og angrep for femte gang

I sommer har mannen fem ganger gått til angrep på Carlings på Torgallmenningen sentrum av Bergen. Og hadde han blitt løslatt nå, så hadde han angrepet butikken igjen.

Tidligere har både Bergensavisen og Bergens Tidende omtalt mannen i 40-årene som mellom 4. og 14. juni gikk til angrep på den samme Carlings-butikken hele fire ganger.

Da var det nok for politiet, som gikk til retten og fikk ham varetektsfengslet.

Den 13. juli tok statsadvokaten ut tiltale for grovt skadeverk, og samme dag ble mannen løslatt fra varetekt.

Nå er han imidlertid pågrepet igjen.

Ville ha hjelp

Mandag denne uken møtte han nemlig opp utenfor Carlings og forsøkte å knuse ruta med en murstein. Derfor er han varetektsfengslet på nytt – denne gangen frem til saken hans skal opp for retten i begynnelsen av september.

I tillegg til de fem tilfellene av skadeverk er mannen tiltalt for å ha brutt besøksforbudet han ble pålagt overfor Carlings.

Til politiet har mannen selv forklart at han har både psykiske og fysiske helseutfordringer. Ifølge han selv har han oppsøkt Carlings for å få hjelp.

Det fremgår imidlertid ikke av kjennelsen på hvilken måte han mener at Carlings kunne hjelpe han. Det er heller ikke kjent hvorfor han har valgt akkurat denne butikken som mål for sine angrep.

TV 2 har vært i kontakt med mannens forsvarer, advokat Ivar Abrahamsen, som ikke vil si noe som helst om saken.

Vil gjøre det igjen

I fengslingskjennelsen skriver Bergen tingrett at mannen tidligere er domfelt fem ganger, senest i november i fjor. Domfellelsene gjelder skadeverk, diverse voldslovbrudd og trusler.

Retten er enige med politiet i at det vil være stor fare for gjentakelse dersom mannen blir løslatt nå.

«Siktede har i retten og i politiavhør uttalt at han vil dra tilbake til Carlings og knuse ruten på nytt dersom han nå løslates», skriver retten.

Det er gjort en prejudisiell vurdering av mannen, som konkluderer med at han var tilregnelig alle gangene han gikk til angrep på butikken. Det foreligger imidlertid noe tvil om hvorvidt han kan ha en lettere psykisk utviklingshemning.

Butikksjefen på Carlings har tidligere uttalt til Bergensavisen at ingen av deres ansatte har sett mannen inne i butikken, og at de ikke har følt seg truet av ham.