SMITTE: Kommuneoverlege Kristian Krogshus og ordfører Hanne Tollerud orienterer om koronasituasjonen i byen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SMITTE: Kommuneoverlege Kristian Krogshus og ordfører Hanne Tollerud orienterer om koronasituasjonen i byen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Smitteutbruddet i Moss: Venter fortsatt på svar på 190 prøver

Moss kommune avlyser alle kommunale jubileumsarrangementer som kunne samle opptil 200 personer på grunn av den pågående smittesituasjonen.

Totalt var 126 personer smittet med koronaviruset i Moss tirsdag, hvorav én av de smittede får behandling. Tallet er uforandret onsdag.

Klokken 13 holdt kommunen en pressekonferanse om smittesituasjonen i Moss.

– På grunn av smittesituasjonen må vi ta et ekstra ansvar for å hindre videre smitte. Derfor har vi besluttet å avlyse alle kommunale jubileumsarrangementer som har potensiale til å samle opptil 200 personer de neste 14 dagene, sier ordfører Hanne Tollerud.

Arrangementer etter 12. august vil kommunen vurdere fortløpende. Mindre arrangementer vil fortsatt gå som planlagt i byen.

– I tillegg så har vi besluttet å avlyse byfesten og Christian Frederik-løpet som var planlagt den 15. august, sier ordføreren.

Arrangementene skulle ha vært en del av feiringen av at det 10. august i år er 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV.

– 300-årsjubileet til Moss vil gå inn i historien som det jubileet der vi satte folkehelsa i fokus, sier ordfører Tollerud.

SMITTE: Moss kommune koordinerer arbeidet med smittesporing i forbindelse med det nye utbruddet, som også kan kobles til andre steder. FHI bistår arbeidet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SMITTE: Moss kommune koordinerer arbeidet med smittesporing i forbindelse med det nye utbruddet, som også kan kobles til andre steder. FHI bistår arbeidet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Bekrefter bryllupsfest

Det er foreløpig bekreftet 24 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i byen.

Smitteutbruddet kobles til tre ulike smitteklynger, forklarer kommuneoverlegen på pressekonferansen. To av dem spores tilbake til utenlandsreiser til grønne land, mens den siste spores tilbake til et privat selskap.

Kommunen knytter 16 smittetilfeller til den tredje klyngen, som har gitt størst smittespredning.

KORONA: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, fotografert under pressekonferansen om koronasituasjonen i Moss.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KORONA: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, fotografert under pressekonferansen om koronasituasjonen i Moss. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det betyr ikke at alle smittede har vært i selskapet, men at personene kan knyttes til feiringen gjennom flere ledd, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Ifølge kommuneoverlegen har selskapet blitt arrangert som en del av en bryllupsfeiring.

Berører flere kommuner

– Det har blitt arrangert tre private selskaper i Oslo og Sarpsborg forbindelse med en bryllupsfeiring. Selskapene fant sted mellom 19. juli og 26. juli, sier Krogshus.

Selskapene hadde deltakere fra Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Oslo og Råde. Foreløpig har det bare blitt bekreftet smitte etter det første selskapet, som fant sted i Sarpsborg. De som er bekreftet smittet bor i Moss.

Venter fortsatt på 190 prøver

Onsdag meldte kommunen om at de ikke hadde oppdaget noen nye tilfeller. Totalt venter kommunen fortsatt på svar på 190 prøver.

– Vi har fortsatt ikke fått svar på prøver som har blitt tatt de to siste døgnene. Årsaken til det er et etterslep ved laboratoriumet på sykehuset, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Kommuneoverlegen forsikrer at sykehuset skal øke kapasiteten slik at prøvesvarene kommer raskere fremover.

– Ingen skal føle skam

Tre ansatte og én beboer er også smittet av viruset ved Rosnes omsorgsboliger.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus har bestemt at alle ansatte og beboere ved boligene skal testes for smitte.

Av de 190 prøvene som kommunen venter svar på, er cirka 100 tatt det siste døgnet og omtrent halvparten av disse er tatt av beboere og ansatte ved Rosnes.

Totalt i koronaperioden har det blitt tatt omtrent 4500 prøver.

Ordføreren advarer mot at man skal forsterke følelsen av koronaskam som følge av det nye utbruddet.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig, sier ordføreren, som vil unngå spekulasjoner, konflikt og splittelse. Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sier Tollerud under pressekonferansen.