TRIUMFERTE: Magnus Carlsen vant i armageddon mot Jan Nepomnjasjtsjij.
TRIUMFERTE: Magnus Carlsen vant i armageddon mot Jan Nepomnjasjtsjij. Foto: TV 2 Sport 2

Høydramatisk Carlsen-triumf mot sterk konkurrent

En seiersvant Magnus Carlsen tabbet seg ut i siste hurtigsjakkparti, men vant i armageddon i en høydramatisk toppkamp mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij.

Det betyr at Carlsen fortsatt er ubeseiret i onlineturneringen etter åtte runder. Seieren gjør at 29-åringen fortsatt leder tabellen i grunnspillet.

– Det var veldig hyggelig å vinne, sier Carlsen til TV 2 etter seieren.

– Men kampen skulle ikke vært jevn i det hele tatt, mener Carlsen.

Carlsen kom fra sin sjuende strake seier da han slo Peter Svidler mandag. Nepomnjasjtsjij lå på andreplass i grunnspillet før kampen, to poeng bak Carlsen.

Tirsdagens oppgjør ble derfor som en grunnspillfinale å regne. Begge kveldens duellanter var klare for semifinale i Legends of Chess-turneringen allerede før tirsdagens oppgjør.

Stø kurs

Nordmannen kom skjevt ut i det første partiet med svarte brikker, men klarte å snu sin defensive stilling til en lovende posisjon. Likevel klarte ikke nordmannen å hale inn seieren, og partiet endte med remis.

Med hvite brikker hevet den norske sjakklegenden seg stort og vant det neste partiet.

– Et fantastisk bra parti av hvit, sa TV2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum i studio.

En stor tabbe av Nepomnjasjtsjij i tredje parti kunne blitt skjebnesvangert for russeren, men partiet endte likevel med remis. Dermed hadde Carlsen alt i egne hender før det siste og avgjørende partiet, hvor han skulle spille med de hvite brikkene.

Kollaps

Der hadde han seieren i lommen, men han gjorde noen stygge feil som førte til at Nepomnjasjtsjij vant og skaffet armageddon.

– En merkelig kollaps av Magnus, konstaterte Lahlum.

– Det var fullstendig hodemist i siste parti, kommenterer Carlsen selv.

Et heseblesende armageddon endte med remis, og det seier til Carlsen, som spilte med svarte brikker.

Onsdag møter Carlsen russeren Vladimir Kramnik i den siste kampen i grunnspillet.

Legends of Chess innledes med grunnspill der alle møter alle i løpet av ni dager. Hver duell består av fire hurtigsjakkpartier og eventuell avgjørelse i armageddon. De fire beste tar seg til semifinaler. Både i semifinalene og finalen spilles det best av tre kamper.

Vinneren får 45.000 dollar og garantert plass i finaleturneringen i Magnus Carlsen Chess Tour i august. Carlsen er altså allerede klar.

(©NTB/TV 2)