Kong Olavs gamle Cadillac Fleetwood er nå til salgs i Ålesund. Faksimile fra finn.no.
Kong Olavs gamle Cadillac Fleetwood er nå til salgs i Ålesund. Faksimile fra finn.no.

Nå kan du kjøpe Kong Olavs gamle bil

– Jeg ble litt overrasket når jeg arvet denne.

– Den er utrolig god og morsom å kjøre skjønner du, men litt myk i fjæringen så den svaier litt. Og den er diger. Selv for meg som har lastebil-lappen. Plassen i baksetet er helt enorm.

Det sier en ivrig Christin Flusund, fra Ålesund. Hun selger nå en av de "norskeste" bilene som finnes.

Vi snakker om intet mindre enn Kong Olavs gamle Cadillac fra 1967.

– Ja, det er en veldig koselig bil, altså. En bil jeg vet at mange nordmenn har et forhold til, sier den hyggelige damen fra Ålesund.

Stort finere enn dette kunne ikke en bil bli i 1967. Den var en Konge verdig. Foto: Privat.
Stort finere enn dette kunne ikke en bil bli i 1967. Den var en Konge verdig. Foto: Privat.

Forkjærlighet for amerikanske biler

Og bare for å presisere det hele litt. Bilen er en Cadillac Fleetwood Sixty Special 4-dørs Sedan, som den offisielt heter. Kongen kjøpte den ny i 1967. Han hadde jo en forkjærlighet for amerikanske biler.

Den fikk registreringsnummer A-459 og ble altså registrert på Kong Olav privat. Senere ble bilen "forfremmet" til A-6 og registrert på "Den Kgl. Hofforvaltning, Slottet, Oslo 1".

Bilen ble også brukt i bryllupet til Kong Harald og Dronning Sonja, da de giftet seg i Oslo Domkirke 29. august 1968. Forloveden ble kjørt til bryllupet i denne bilen.

Cadillacen ble solgt fra Den Kongellig Hofforvaltning i 1983. I 1988 kjøpte Christins far bilen.

Her bryter mange loven – uten å vite det

Fire år etter hun arvet den, selger Christin klenodiet videre. Foto: Privat.
Fire år etter hun arvet den, selger Christin klenodiet videre. Foto: Privat.

Arvet 6 meter med Cadillac

– Han var veldig glad i– og stolt av denne bilen. Han tok godt vare på den og brukte den blant annet til bryllupskjøring, forklarer Christin videre.

Da han gikk bort i 2016, arvet Christin bilen.

– Jeg trodde faktisk at pappa hadde solgt den. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg plutselig arvet seks meter med svart Cadillac, ler hun.

Jeg har jo brukt den litt, men ikke så mye. Og absolutt ikke i regnvær. Og det er det jo en del av her på Vestlandet, kan du si ...

– Nå tenker jeg at tiden er inne for å selge den. Vi drev jo litt med amerikanske biler i ungdomstiden og det var gøy, det. Det har også vært moro å eie denne. Men nå håper jeg en entusiast vil kjøpe den – og ta godt vare på den videre.

Se hele annonsen og alle bildene her:

Bilen skal være hel og pen på alle måter. Motoren er en 7-liters V8 bensinmotor som yter 340 hestekrefter og den er utstyrt med automatgir.

Kjøreboken etter årene på slottet følger med. Foto: Privat.
Kjøreboken etter årene på slottet følger med. Foto: Privat.

Salget av brukte biler har nærmest eksplodert

Åpen for seriøse bud

Dessuten følger det med mye dokumentasjon. Blant annet den kongelige kjøreboken. Her er alle turer loggført med dato og kilometerstand. Christins far hadde også en perm med dokumentasjon og diverse utklipp fra aviser og magasiner som omhandler bilen.

– Den er nettopp EU-godkjent. Det var bare småtterier som skulle til for å få den igjennom. Den har blitt omlakkert en gang, for mange herrens år siden, og ser fin ut. Litt slitasje på førersetet har det blitt, men Kong Olavs originale monogram på bakdørene er i alle fall på plass, sier selgeren.

Hun innrømmer at det har vært vanskelig å prissette bilen. Prisantydningen er på 450.000 kroner.

– Ja, jeg måtte forhøre meg litt rundt i ulike bilmiljøer og med folk som har bedre greie på dette. Men jeg er åpen for bud fra seriøse kjøpere. Helst etter at de har sett bilen, avslutter den hyggelige selgeren.

Les også: Nå tar Cadillac opp elbil-kampen mot Tesla og Audi

Video: Her er en annen Konge-Cadillac