EU-lederne har oppnådd enighet om korona-krisepakke

EU-lederne har blitt enige om en historisk korona-krisepakke som skal dempe ødeleggelsene som koronapandemien har utløst, opplyser EU-president Charles Michel.

ENIGE: Her er Frankrikes president Emmanuel Macron i samtale med Tysklands Angela Merkel under forhandlingsmøtet. Foto: John Thys / AP / NTB scanpix
ENIGE: Her er Frankrikes president Emmanuel Macron i samtale med Tysklands Angela Merkel under forhandlingsmøtet. Foto: John Thys / AP / NTB scanpix

Kompromisset ble inngått tidlig tirsdag morgen etter 90 timer med maratonforhandlinger som startet fredag.

Striden dreide seg om hvor mye i den omstridte krisepakken som skal være tilskudd og hva som skal være lån.

Opprinnelig krevde Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike, kjent som «de sparsommelige fire», at all krisehjelp måtte gis som lån.

Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd i bytte mot rabatt på EU-kontingenten. Krisepakken omfatter 750 milliarder euro.

– Historisk dag

– En historisk dag for Europa, sa Frankrikes president Emmanuel Macron tidlig tirsdag morgen.

Michel sier at enigheten er bevis på at EU-lederne har tro på en felles framtid.

Michel kunngjorde enigheten på Twitter klokken 5.31, bare noen minutter etter at de 27 EU-lederne hadde satt seg ned for å gjøre unna siste sesjon av toppmøtet.

Hadde EU-lederne måttet sitte til minst klokken 6.05 før de kom i mål, ville det ha blitt historiens lengste EU-toppmøte. Den rekorden beholder nå EU-toppmøtet i Nice, som varte fra klokken 9.45 den 7. desember 2000 til klokken 5.30 den 11. desember 2000.

– Lettet

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er lettet etter toppmøtet.

– Jeg er svært lettet. Vi lyktes ikke i februar, men det gjorde vi nå. Det er et godt signal, sa Merkel på en pressekonferanse da avtalen var et faktum.

Hun fikk tilslutning av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Konklusjonene her er virkelig historiske, sa han, og føyde til at han var fornøyd med å ha presset på for en solidaritetspolitikk sammen med Merkel.

Rabatt på kontingent

Før toppmøtet hadde Michel lagt opp til at tilskuddsdelen skulle være på 500 milliarder euro, mens 250 milliarder skulle gis som lån med betingelser.

På forhandlingenes fjerde dag mandag ble det oppnådd enighet om at tilskuddsdelen skal reduseres til 390 milliarder euro og lånedelen økes til 360 milliarder euro.

Mot å gå med på dette får Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike rabatt på EU-kontingenten.

Krisepakken krever nå tekniske forhandlinger blant medlemslandene, samt ratifisering i EU-parlamentet. Det kan skje allerede torsdag.