Flest vil bli sykepleier – men én ting hindrer studiestedet i å ta inn flere studenter

På OsloMet er det sykepleierutdanningen flest har søkt seg til. Men uten flere praksisplasser, kan ikke flere studenter få plass.

Mandag får personer som har søkt om opptak til høyere utdanning, svar på søknaden.

Svarfristen er fredag 24. juli, og man mister plassen om man ikke svarer innen fristen.

Ved OsloMet er det sykepleierutdanningen flest har søkt seg til, etterfulgt av teknologi-fag, samfunnsvitenskapelige fag, økonomi og administrasjon og lærerutdanningen.

– Vi ser helse er den store vinnere i år, og en kan jo tenke seg at det kan være preget av korona. Absolutt flest har søkt seg til sykepleierutdanningen hos oss, sier prorektor for utdanning Nina Waaler ved OsloMet.

Trenger praksisplasser

Hun sier OsloMet har mulighet til å gi flere studieplasser enn det som opprinnelig var planen, men at én ting avgjør hvor mange som kan få plass.

– Vi er avhengig av praksisplasser. Så for å kunne gi flere studenter studietilbud innen helsefagene, må kommunene og sykehusene gi oss flere praksisplasser, sier hun.

Waaler sier OsloMet nå har lagt en plan for hvordan studiene skal gjennomføres utover høsten.

– Det vil nok være en del digital undervisning. Særlig førsteårsstudentene vil få være på campus den første uken, det sosiale er også svært viktig, men det er viktig at vi følger de retningslinjer rundt smittevern som til enhver tid gjelder, sier hun.

Likevel understreker hun at fadderuken vil bli gjennomført, og at de nye studentene vil få en fin start på sin studietid.

– Også ser vi også at det er en del arbeidsløse og permitterte som søker seg til studier, sier Waaler.

– Gladnyhet

Rekordmange har også søkt seg til master-studier i år.

– Dette er en gladnyhet. Det er fantastisk at så mange vil studere og ønsker å bidra i samfunnet, sier Andreas Trohjell, leder for Norsk studentorganisasjon, til TV 2.

Han tror også at de høye søkertallene i helsefagene, kan være preget av korona-pandemien.

– Vi ser på en måte nå at studentene er med på å endre samfunnet. Samtidig er det mange andre ting som spiller inn i hvor studenter aksepterer plass. Økonomi, sosialt miljø og boliger er noe av det, sier han.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) kunne mandag opplyse at 1700 flere norske studenter får studentbolig i hovedstaden.

Årsaken er først og fremst at antallet utvekslingsstudenter til Norge, som vanligvis har fortrinn på disse boligene, har sunket drastisk.

– Dette vil nok være viktig for de som ønsker å studere i byene. Mange studenter har mistet sommerjobber og deltidsjobber, så å få en studentbolig har mye å si, sier Trohjell.