SLÅS SAMMEN: Aker Solutions og Kværner slår seg sammen for å og skal fortsette som et leverandørselskap innen olje, gass og energi. Avbildet er Akerkvartalet hvor både Aker Solutions og Kværner holder til.
SLÅS SAMMEN: Aker Solutions og Kværner slår seg sammen for å og skal fortsette som et leverandørselskap innen olje, gass og energi. Avbildet er Akerkvartalet hvor både Aker Solutions og Kværner holder til. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix

Kværner og Aker Solutions slås sammen

Kværner ASA og Aker Solutions ASA har blitt enige om å fusjonere.

– Ved å kombinere de to selskapene og deres ressurser, vil vi være i stand til å levere et mer komplett tilbud til energibransjen globalt, sier styreleder Leif-Arne Langøy i Kværner i en pressemelding.

Det fusjonerte selskapet skal fortsette som leverandørselskap innen olje, gass og energi.

Ifølge pressemeldingen vil det sammenslåtte selskapet ha rundt 15.000 ansatte hvor 8.000 av de er i Norge. I 2019 hadde selskapene en samlet inntekt på 38 milliarder norske kroner.

Vil styrke selskapene

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier hun støtter sammenslåingen, og at staten ønsker en best mulig utvikling for både Aker Solutions og Kværner.

– En sammenslåing virker forretningsmessig fornuftig og vil skape verdier både for staten som eier og de andre aksjonæren, sier Nybø.

Staten eier altså 30 prosent av Aker Kværner Holding AS, som igjen eier rundt 40 prosent av aksjene i Aker Solutions, Kværner og Akastor. Staten og Aker ASA er blitt enige om å avvikle Aker Kværner Holding, som vil føre til at de blir direkte eiere i det nye fusjonerte selskapet.

Nybø sier hovedkontoret til det nye selskapet skal ligge i Norge.

– Må holdes i Norge

– Når Aker Kværner Holding foreslås avviklet og hovedkontor i Norge bare garanteres til 2022 er det grunn til å frykte for utflytting av et av viktigste industriselskaper, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det er Arbeiderpartiet imot, sier Støre, som mener staten må sørge for at selskapet blir i Norge.

– Arbeiderpartiet forventer at regjeringen opprettholder det statlige medeierskapet og sikrer at hovedkontor og teknologiutvikling ikke flyttes.

Sterkt kvartal for Kværner

Kværner ASA hadde i andre kvartal i år en omsetning på 1,5 milliarder kroner og fikk et driftsresultat på 175 millioner kroner før skatt. Det er 43 millioner kroner mer enn ved samme periode i fjor.

Konsernsjef i Kverner, Karl-Petter Løken, har vært optimistisk til innføringen av midlertidige endringer i oljebransjens skattesystem og ser lyst på fremtiden.

– Det forventes at flere prosjekter som er basert på insentivordningen, vil bli tildelt i løpet av de neste tre årene, sa konsernsjefen da kvartalsresultatet ble presentert den 9. juli.