De er bittesmå – og du må få dem bort før de skader bilen

Flyverust er vanlig på alle biler. Se video:

Du har kanskje opplevd det, du også. Etter å ha vasket bilen nøye og grundig, er den likevel ikke helt ren.

Du kjenner at det er noe som ligner nupper i lakken. Og hvis du har en lys farge på bilen, vil du tydelig kunne se det som ligner veldig på bittesmå rustflekker, særlig nede på sidene.

Det synet har skremt mange. Og ja: Det er rust. Men enn så lenge ikke av den farlige typen: Dette er nemlig som regel det vi kaller flyverust.

Konkret snakker vi såkalt mekanisk forurensning.

Går rett og slett ikke bort

– Veldig ofte er dette små partikler som kommer fra dine egne bremseskiver. Det kan også komme fra andre biler, eller bli virvlet opp fra veibanen. Disse partiklene kan være så varme at de brenner seg fast i lakken. Og der sitter de godt, sier Bjørn-Aage Bredal.

Han er såkalt IDA CD-SV-sertifisert detailer og en av dem i Norge som vet mest om hvordan man best tar vare på bilen sin.

Når Bjørn-Aage vasker bilen sin, skjer det både metodisk og grundig. Men også han opplever at den likevel ikke blir helt ren:

– Nei, mye av flyverusten går rett og slett ikke bort, uansett hvor grundig du vasker. Her trenger du hjelpemidler som er spesielt utviklet for å ta knekken på partiklene. Heldigvis er ikke det spesielt kostbare saker. Og selve jobben er heller ikke veldig krevende, forteller eksperten.

Nå må du ta grep: Saltet kan koste deg tusenvis av kroner

Du starter med å vaske bilen godt, så sprayer du på virkestoffet som skal løse opp flyverusten.
Du starter med å vaske bilen godt, så sprayer du på virkestoffet som skal løse opp flyverusten.

Rusten trenger gjennom lakken

– Det er viktig å fjerne dette?

– Absolutt. En ting er at det ikke ser bra ut på bilen. Men lar du det være der og få "godgjøre" seg lenge nok, risikerer du at rusten trenger gjennom lakken og går inn i karosseriet. Da kan konsekvensene bli store. Derfor må du gjøre noe med det, så fort som mulig, forteller Bjørn-Aage.

Han begynner med å vaske bilen grundig, så starter den overraskende enkle jobben med å få bort selve flyverusten.

Få med deg "oppskriften" i videoen øverst i denne artikkelen:

Fortvilet selger: Ingen vil ha bilen min

Video: Skader i lakken? Slik reparerer du dem best