Premier League-stjerne våknet opp til avskyelig hets og grove trusler på kampdag

Crystal Palace fordømmer hendelsen. Politiet har pågrepet en tolvåring i saken.

Oppdatering: Aston Villa slo Crystal Palace 2-0 etter scoringer to scoringer av Trézéguet. Dermed lever håpet om å beholde plassen i Premier League. Villa har fire poeng opp til trygg grunn med tre kamper igjen å spille.

Søndag møttes Crystal Palace og Aston Villa på Villa Park. Crystal Palaces største stjerne, Wilfried Zaha, våknet opp til groteske meldinger på Instagram fra en Aston Villa-supporter.

«Du bør ikke score i morgen din svarte f****. Ellers kommer jeg hjem til deg kledd som et spøkelse», står det i meldingene, som Zaha har delt i sosiale medier. Vedlagt er blant annet et bilde av den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan.

Crystal Palace fordømmer hetsen.

– Dette er en skam og skal ikke skje. Vi står bak deg, Wilf, og alle andre som må oppleve slike forferdelige overgrep, skriver klubben på Twitter.

Senere søndag meldte Sky Sports at en tolv år gammel gutt var anholdt av politiet i West Midlands i saken. I en uttalelse fra politiet, gjengitt av The Independent, skriver de at tolvåringen er pågrepet. De takker alle som har engasjert seg i saken og sier at rasisme ikke vil bli tolerert.

Etter koronapausen har Premier League tatt kampen mot rasisme på alvor. Hver kamp går spillerne ned på kne idet dommeren blåser i fløyten, og spillerne hadde «Black Lives Matter» på ryggen i første runde.

Fordømmes av manageren

En alvorstung Roy Hodgson er svært skuffet over at noe slikt kan skje. Crystal Palace-manageren er krystallklar på at man må si ifra når man mottar hets.

– Det er viktig. Det er blitt fremhevet mye med Black Lives Matter-bevegelsen, og alle gjør en stor innsats for å utrydde slik oppførsel. Det er veldig trist når en spiller våkner opp på en kampdag til så feig og avskyelig hets, sier Hodgson i intervjuet før kamp med Sky Sports.

– Det er rett av Wilf (Zaha) å ta det opp. Dette er ikke noe man skal la passere i stillhet. Det er bra at vår klubb, Aston Villa og Premier League gjør alt de kan for å finne ut hvem denne avskyelige personen er. Vi kan bare håpe at han blir identifisert, holdt ansvarlig og straffes for disse handlingene. Det finnes ingen unnskyldning i det hele tatt. Grunnen til at han gjør det er å vippe en av våre beste spillere av pinnen, men å gjøre det på den måten er fullstendig uakseptabelt, slår Hodgson fast.

– Han viser stort mot

Brede Hangeland, som spilte med Zaha i Crystal Palace før han la opp, roser sin tidligere lagkamerat for å ta kampen i det offentlige.

– Jeg kan godt forstå at det individuelt sett kanskje er enklere å håndtere det ved å tie det ihjel, men Wilfried viser stort mot her. Han er en bra fyr som har litt verdier, og velger å bruke sin posisjon til å stå opp for dette, sier Hangeland i TV 2s Premier League-studio.

– Vi trenger kollektiv oppdragelse i sosiale medier i verden. Jeg kan ikke forstå at disse gutta (fotballstjernene) gidder å ha Twitter og Instagram. Hver dag er det sikkert et eller annet. Dette er garantert noe av det verste, og all ære til ham som står opp for det og får det opp i lyset. Det er mange rundtforbi som bør se seg selv i speilet og spørre seg hva de holder på med, fortsetter han.

Trevor Morley, som selv opplevde å få homohets mot seg da han spilte for West Ham, sier at han ikke ville ha delt hetsen.

– Det gir dem en plattform. Én person får så mye publisitet for å si noe grusomt om en svart person. Selvfølgelig er det bra på en måte å få det ut, men man inviterer andre folk til å gjøre det samme. Det er mange gale folk der ute, og nå er antagelig én person blitt berømt, eller beryktet, for å gjøre dette, sier Morley i TV 2s Premier League-studio.