WHO-sjefen tok til tårene: – Manglende lederskap

Tedros Adhanom Ghebreyesus bønnfalt verden om å finne sammen i kampen mot koronaviruset. Nylig startet USA prosessen om å melde seg ut av organisasjonen han leder.

Sjefen for Verdens Helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, var ifølge The Washington Post preget da han torsdag ba verden om å samle seg i kampen mot koronaviruset.

Ifølge Johns Hopkins Universitys oversikt er rett over 12 millioner blitt smittet hittil, og det er meldt over 550.000 dødsfall.

USA, som onsdag begynte den formelle prosessen med å trekke seg ut av WHO, er hardest rammet med over tre millioner smittede og over 132.000 dødsfall.

Tårevåt tale

Med tårer i øynene fortalte WHO-sjefen at viruset ikke er den største faren under koronapandemien.

– Det er manglende lederskap og solidaritet på globalt nivå, sier han.

– Hvor vanskelig er det for mennesker å samle seg for å bekjempe en felles fiende som dreper folk helt vilkårlig? spurte Tedros.

USA største bidragsyter

Samtidig advarte han om at man fortsatt ikke har fått kontroll på viruset, og at det bare har blitt verre den siste tiden. Ifølge WHO-sjefen har antallet smittede på verdensbasis doblet seg de siste seks ukene.

USAs president Donald Trump har lenge kritisert WHOs måte å håndtere pandemien, og anklaget dem for å være «Kinas nikkedukke». I mai i år besluttet han å fryse USAs bidrag til organisasjonen. Dersom utmeldelsen fullføres vil WHO miste sin største økonomiske bidragsyter om ett år, da oppsigelsestiden går ut. Ifølge FN må USA i mellomtiden innfri sine økonomiske forpliktelser.

– Kan vi ikke forstå at splittelsen mellom oss styrker viruset? spurte Tedros torsdag.

Starter gransking

Ifølge nyhetsbyrået AFP startet WHO torsdag en gransking av hvordan de har håndtert koronavirusutbruddet. Den uavhengige gruppen skal ledes av New Zealands tidligere statsminister Helen Clark og Liberias tidligere president Ellen Johson Sirleaf.

– Denne oppgaven kan bare beskrives som eksepsjonelt utfordrende, sier Clark.

Ifølge nyhetsbyrået vil gruppen gi en oppdatering hver måned, samt presentere en rapport i forkant av WHOs møte i november.