BÅTVÆR: Det skiftende været fortsetter, men solen vil titte frem noen steder i helgen. Her fra Oslofjorden i slutten av mai.
BÅTVÆR: Det skiftende været fortsetter, men solen vil titte frem noen steder i helgen. Her fra Oslofjorden i slutten av mai. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Dette blir helgens værvinner

Det skiftende været fortsetter, men noen områder får litt høyere temperaturer og mindre nedbør enn andre.

Skiftende vær har preget landet de siste dagene. Slik kommer det til å fortsette i tiden fremover også, ifølge Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

– Vi har fortsatt disse lavtrykkene som virrer rundt landet vårt og vil påvirke været, sier hun om hva vi kan vente oss fredag.

Spesielt vil et lavtrykk som ligger over Norskehavet, sende regnbyger fra Rogaland til Nordland.

Mest byger blir det trolig i områdene fra Sognefjorden til Trøndelag, men med noen solgløtt innimellom.

I Troms og Finnmark blir det stort sett opphold fredag, men med en del skyer.

– På morgenen og formiddagen går det kanskje én og annen byge ved kysten av Finnmark, og mot kvelden kan det komme byger i grensetraktene mot Sverige, sier hun.

På Sør- og Østlandet begynner fredagen relativt fint med lite skyer og med en sol som titter frem nå og da.

– Men så har vi det som heter instabil luft, så utover formiddagen popper det opp mer og mer skyer, og mot ettermiddag og kveld blir det byger og fare for torden, sier meteorologen.

Når det gjelder temperaturene fredag, vil det ikke bli noen store endringer fra torsdag.

– Det blir ikke veldig kjølig, men ikke veldig varmt heller, konstaterer Ynnesdal.

De høyeste temperaturene er det Sør- og Østlandet som får, med 15 til 19 grader. De laveste temperaturene vil bli å finne i ytre strøk av Troms og Finnmark, med i underkant av ti grader.

Helgeværet

Videre inn i helgen ser man ikke store forandringer i værsituasjonen.

– Fra Rogaland til Nordland blir det fortsatt byger, og igjen er det kanskje Sognefjorden til Trøndelag som får mest nedbør. Det går også byger inn i Nordland, men med litt mer opphold innimellom, sier meteorologen.

I Troms og Finnmark fortsetter det med en del oppholdsvær. Fortsatt kommer kanskje noen byger øst i Finnmark på lørdag, men her vil været bli lettere på søndag. I Troms kommer det derimot litt mer byger søndag.

– Så der blir det mer skiftende, men i all hovedsak opphold, sier Ynnesdal.

Når det gjelder Sør- og Østlandet, vil det på lørdag fortsatt gå noen byger over østlige deler av Østlandet, med noe fare for torden.

– Men resten av Sør- og Østlandet vil stort sett få fint vær, sier meteorologen, og legger til at det på søndag i hovedsak blir fint vær over hele Sør- og Østlandet.

– Sør- og Østlandet er nok de som får det beste været totalt. Det blir heller ikke aller verst i Troms og Finnmark, men med litt mer skyer, sier hun.

Temperaturene vil heller ikke forandre seg mye over helgen. Sør- og Østlandet vil kanskje få se 20-tallet på gradestokken søndag. På Vestlandet og nordover til Nordland vil temperaturene ligge rundt 15 grader, mens de laveste temperaturene er det igjen kysten av Troms og Finnmark som får, med rundt ti grader.

Været fremover

Til uken vil det skiftende været fortsette. Hele Sør-Norge ser ut til å få det rimelig grått mandag og tirsdag, og nordlige deler av landet vil fortsatt få noe byger.

Fra midten av uken og ut mot helgen, ser det ut til at nedbøren vil avta noe.

– Men det kommer heller ikke noe høytrykk som gir kanonvær. Det blir altså fortsatt skiftende, men det heller litt mer mot tørt enn vått, sier meteorologen.

Dermed ser det ut til at det typiske norske sommerværet fortsetter en stund fremover.

– Man må ta litt dag for dag og time for time. Se ut av vinduet og sjekk gradestokken før du går ut, sier Ynnesdal.

Først i slutten av juli ser det ut til at det kan bli noe bedre.

– Det blir ikke vær som vi hadde i juni, men det blir kanskje litt lengre perioder med finere vær enn bare én dag om gangen, sier meteorologen, og understreker:

– Det er fortsatt ikke skrevet i sten, men det er et hint om noe – hvis det kan være et lys i enden av tunnelen.