Oslo  20180424.
Logo til DNB Storo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180424. Logo til DNB Storo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

DNB med flere anmeldelser av koronabedrageri

DNB har gått til anmeldelse av flere nye forsøk på å utnytte regjeringens støtteordninger for bedrifter rammet av koronatiltakene.

Banken har anmeldt fire nye forsøk på å svindle til seg penger via støtteordningen. Tidligere har DNB og politiet anmeldt seks slike forsøk på bedragerier, ifølge E24.

Totalbeløpet i de ti sakene som foreløpig er anmeldt er 5,7 millioner kroner. Noen av pengene er allerede utbetalt, andre ikke.

– Generelt sett kan vi si at det er forskjellige bransjer og forskjellige måter å gjennomføre bedrageriene på, sier Terje Aleksander Fjeldvær leder av DNBs bedrageriforebyggende enhet.

En kioskeier i Oslo brukte kriselånet på å kjøpe aksjer i vindkraft, mens andre har brukt lånet til bedriften til å nedbetale privat gjeld. Noen har forfalsket regnskaper, andre har brukt pengene til andre formål enn oppgitt og ikke i henhold til forskriften.

Økokrim mener at støtteordningen blir misbrukt i betydelig grad.

– Vi ser alvorlig på disse sakene. De som misbruker disse, utnytter ordninger som er laget for at Norge som samfunn skal klare seg gjennom krisen, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Både Danske Bank og Nordea opplyser til E24 at de ikke har indikasjoner på at noen av deres kunder har misbrukt det statlige lånet.

(©NTB)