Nederlandsk politi gjorde sjokkfunn i kontainere

Politiet har pågrepet seks personer etter å ha avdekket det de tror er et kriminelt mobilt fengsel, som blant annet var utstyrt med det de tror er et torturkammer.

Tirsdag delte nederlandsk politi en video av hva de fant da de i en væpnet aksjon ransaket en rekke shippingkontainere i den lille landsbyen Wouwse Plantage nær grensen til Belgia.

Nå er seks menn pågrepet etter politiets funn. Ifølge politiet var syv kontainere omgjort til et mobilt og lydtett fengsel, som deriblant var utstyrt med en tannlegestol, håndjern og flere verktøy, deriblant hekkesakser og skalpeller.

Sky News skriver at politiets teori er at verktøyene «antageligvis hadde som formål å torturere ofre, eller i alle fall om å sette press på dem».

Knekte kode

Ifølge politiet fikk de først tips om det mobile fengselet etter å ha lest meldinger på den krypterte tjenesten EncroChat, som fransk politi nylig greide å få tilgang på. Tilgangen ble senere delt med Europol og da også nederlandsk politi.

Ifølge Sky News er EncroChat brukt av omtrent 60.000 brukere på verdensbasis, og etterforskning av samtaler der har allerede ført til beslag på tonnevis av narkotika og en større mengde våpen i Nederland og Storbritannia.

Da nederlandsk politi studerte samtalene på tjenesten, var det deriblant delt bilder av torturkammeret, som der ble beskrevet som et «behandlingsrom», i tillegg til at potensielle ofre ble navngitt.

Ikke brukt

Ifølge nederlandsk politi gjennomførte de sin ransaking i juni, og legger til at de fikk gjort dette før fasilitetene ble tatt i bruk. Potensielle ofre var blitt advart i forkant, og hadde kommet seg i skjul.

Politiet gjorde også beslag av våpen, politiuniformer, stjålne biler og narkotika på andre eiendommer som følge av kontainerfunnet.

– Vi har forhindret et antall voldelige kriminelle handlinger, sier Andy Kraag i det nederlandske politiet.

– Du kan høre på meg når jeg sier at dette vil føre til enda mer, sier han videre.