UENIG: Donald Trump er ikke enig med smittevernekspert Fauci om at USA sliter med å håndtere smittebølgen.
UENIG: Donald Trump er ikke enig med smittevernekspert Fauci om at USA sliter med å håndtere smittebølgen. Foto: Alex Brandon

Trump er uenig med Fauci om alvoret

President Donald Trump sa tirsdag at han er uenig med sin smittevernekspert Anthony Fauci om at koronasituasjonen i USA er alvorlig.

– Situasjonen er virkelig ikke god. Vi står fortsatt til knes i den første smittebølgen, sa Fauci mandag da han kommenterte den eksplosive økningen av koronatilfeller i 40 av USAs delstater.

Trump sa seg imidlertid uenig med Fauci i et TV-intervju tirsdag.

– Jeg synes vi er i en god situasjon. Jeg er ikke enig med ham, sa Trump i TV-programmet Full Court Press.

– Doktor Fauci bruker ikke munnbind, og nå sier han at folk skal bruke munnbind. Han har sagt mye rart, sa Trump og hevdet at mye av det har vært dårlige råd.

– Vi har gjort en god jobb. Om to, tre, fire uker tror jeg vi er i en god posisjon, sa han videre.

133.000 døde

Over 133.000 mennesker er døde av covid-19 i USA siden mars, noe som er det klart høyeste tallet i verden, og smitteøkningen i Sørstatene og vest i USA er for tiden nærmest ute av kontroll etter at lokale myndigheter gjenåpnet økonomien for tidlig.

Trump har konsekvent nedtonet antall smittede og mener tallet kan forklares med økt testing.

For tiden testes 600.000 mennesker daglig, men selv dette anses som utilstrekkelig av helseeksperter på grunn av det høye tallet på positive prøver.

Vil gjenåpne skolene

President Donald Trump lanserte tirsdag en kampanje for å tvinge lokale myndigheter til å gjenåpne skolene til høsten, til tross for koronapandemien.

Trump mener at myndighetene i mange delstater holder skolene stengt av politiske grunner, ikke på grunn av pandemien.

– De tror det blir bra for dem politisk, så derfor holder de skolene stengt, sa han på et møte om skoleplanene for høsten i Det hvite hus.

– Men det går ikke. Vi skal legge mye press på guvernører og alle andre for å gjenåpne skolene, sa han på møtet der helse- og utdanningsledere som var hentet fra hele USA, sa at skolene er klare for en trygg gjenåpning.

De argumenterte med at risikoen av å holde elevene hjemme er høyere enn risikoen som er knyttet til koronaviruset og at elevene trenger tilgang til matprogrammer og helsetjenester.

– Vi vil gjenåpne skolene. Alle vil det. Mammaene vil det, pappaene vil det, ungene vil det. Det er på tide, sa Trump.

Skeptiske

Men dette optimistiske synet møtes med betydelig skepsis hos andre. Lederen for USAs største fagorganisasjon for lærere sier at Trump er mer interessert i å score poeng foran valget enn i skoleelevenes sikkerhet.

– Trump har vist at han ikke klarer å begripe at folk dør. Over 130.000 amerikanere har allerede dødd, sier Lily Eskelsen Garcia, som er leder for National Education Association (NEA).

– Det er ingenting lærere heller vil enn å være tilbake i klasserommet eller på collegene med våre elever og studenter. Men det må være på en måte som er trygt for både studenter, lærere og lokalsamfunnet, sa hun.

– Politiske grunner

På møtet gjentok Trump påstanden om at Demokratene vil holde skolene stengt av politiske grunner og ikke helsegrunner. Det samme tvitret han dagen før: – De tror det hjelper dem i november. Galt, det forstår folk.

Trump roste beslutningen til Floridas guvernør Ron De Santis om å gjenåpne alle delstatens skoler etter sommeren, og han angrep Harvard-universitetet for beslutningen om å tilby kun online-undervisning.

– Jeg synes det er latterlig. Det er en lettvint beslutning, og de burde skamme seg, sa Trump tirsdag.

(©NTB)