15 år siden i dag:

52 mennesker ble drept av selvmordsbombere i London

Tirsdag er det 15 år siden terrorangrepet mot undergrunnsbanen i London der 52 mennesker ble drept.

7. juli 2005 blir stående i Londons historie som en mørk dag.

Om morgenen denne dagen ble tre undergrunnsbaner og en buss rammet av bomber, og den videre etterforskningen skulle vise at det dreide seg om selvmordsbomber.

Dagen før ble London tildelt Sommer-OL for 2012, og verdens øyne var rettet mot byen.

Al-Qaida tok etterhvert skylden for angrepet, som tok livet av 52 mennesker og skadet over 700.

Se TV 2s nyhetssending fra da angrepet skjedde i juli 2005 øverst i saken.

På undergrunnsbanen

Totalt gikk tre bomber av på undergrunnssystemet i millionbyen. Alle de tre bombene gikk av innenfor et tidsrom på 50 sekunder, klokken 08.50.

Den første eksplosjonen skjedde på Circle-linjen mellom stoppene Aldgate og Liverpool Street. Her ble syv mennesker bekreftet omkommet, og mer enn 100 skadd, ti av dem alvorlig.

Den andre eksplosjonen gikk av på Piccadilly-linjen mellom Russel Square-stasjonen og Kings Cross St. Pancras. Her ble 26 mennesker bekrefte omkommet.

Den tredje bomben gikk av ved Edgware Road-stasjonen. Her ble syv mennesker bekreftet omkommet.

Noe senere, klokken 09.47, gikk en fjerde bombe av på en to-etasjers buss på Tavistock Square. Her ble tolv personer drept.

I tillegg døde de fire selvmordsbomberne.

Det er senere blitt spekulert i om det var en del av planen å sprenge bomben på bussen, eller om den gikk av vet et uhell. Linjen Northern Line var ute av drift denne dagen, og det kan være selvmordsbomberen var på vei til denne.

– Vil ikke splitte oss

Tirsdag morgen deltok London-ordfører Sadiq Khan i en markering for 15-årsdagen for angrepet.

– I dag hedrer vi de 52 personene som mistet livet og de mer enn 700 menneskene som ble skadd, sa han da, ifølge The Evening Express.

– Hovestaden vår ble forandret for alltid denne dagen, og mine tanker går til dem som fikk livene sine forandret denne dagen, sa han.

Han hedret også måten byen responderte på angrepet – ved å stå sammen mot terror.

– I dag vil jeg si at disse holdningene fortsatt er hos oss. Jeg vil sende en klar melding til de som ønsker å splitte oss og spre hat – de kommer aldri til å lykkes, vi står sammen, sa han.

Det har også de siste ti årene vært en rekke hendelser knyttet til terror i London. Sist i februar i år, da to personer ble knivstukket før politiet skjøt gjerningsmannen.