KREVER GJENÅPNING: Tore-Christian Gjelsvik, kretsleder i NFF Hordaland, og de 17 andre kretslederne har sendt et åpent brev til regjeringen.
KREVER GJENÅPNING: Tore-Christian Gjelsvik, kretsleder i NFF Hordaland, og de 17 andre kretslederne har sendt et åpent brev til regjeringen. Foto: Privat

Fotballkretsene krever åpning av breddefotballen: - Et rop om hjelp

NFF sendte ut åpent brev til regjeringen sent søndag kveld.

Like før søndag ble til mandag sendte Norges Fotballforbund ut et åpent brev der de krever at breddefotballen åpnes 1. august.

Til TV 2 sier Tore-Christian Gjelsvik, kretsleder i NFF Hordaland og leder for arbeidsutvalget til kretslederne, følgende:

– Det er ikke argumenter for å ikke sette i gang. Vi opplever at folk er frustrerte, fordi de ikke forstår hvorfor de ikke får starte. Vi er en samlet gruppe som ikke forstår hvorfor vi ikke får lov, sier Gjelsvik.

Samtlige 18 kretslederne har signert brevet til regjeringen.

Gjelsvik frykter store frafall i breddeidretten blant spillere, foreldre og frivillige om ikke breddefotballen kommer i gang senest 1. august.

– Dette er et rop om hjelp og et rop om forståelse. Vi er nødt til å gjøre dette her for å legge press på regjeringen, sier han.

25. juni sendte NFF også brev til kulturdepartementet der de ba om gjenåpning av breddefotballen. 3. juli fikk de svar.

I svaret understrekte departementet at de hadde stor forståelse for NFFs ønsker. De vil likevel holde fast ved argumentet om at smittespredningen er større blant voksne enn barn. Regjeringen skrev også at de ikke kommer til å ta stilling til ytterligere unntak fra avstandskravene før i august.

Nå har altså NFF sendt et nytt brev til regjeringen, åpent denne gang.

Brevet i sin helhet kan leses her:

Brevet fra kretslederne til regjeringen

Vi er 18 kretsledere i Norges fotballforbund som ber innstendig om at det åpnes for resten av norsk fotball fra 1. august.

Vi har et sterkt engasjement for samfunnet, idretten og folkehelsen, og føler nå at vi har en regjering som ikke ser konsekvensen av ikke å slippe til den siste delen av norsk fotball.

Det er prisverdig at dere har åpnet for normal trening og at vi har fått en dato for kampstart i barne- og ungdomsfotballen. Dette er svært viktig for å begrense frafallet, opprettholde rekrutteringen og for folkehelsen i et langsiktig perspektiv.

Vi representerer frivilligheten i grasroten i fotballen og vi kan ikke ta sommerferie. Alt henger sammen med alt, topp og bredde, barne- og ungdomsfotballen og de som ikke får spille nå, voksenfotballen. Uten det ene taper det andre. Vi taper fysisk aktivitet, frivillighet, engasjement og folkehelse. Derfor må vi ha med resten av bredden OG DET HASTER.

Uten normal trening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering at tiden er i ferd med å renne ut, MEN den er det. Det er krise!

Kampstart i september vil medføre at mange av kretsene ikke vil ha mulighet til å gjennomføre en høstsesong. I landet vi bor vil det mange steder ikke være mulig å spille fotballkamper sent på høsten. I tillegg møter vi utfordringer rundt banekapasitet, anlegg uten undervarme og flomlys for å nevne noe.

Når det kommer til smittevern har våre klubber vært imponerende gode til å etterleve dette, og vi er av den klare oppfatning at smittevernet best ivaretas gjennom organisert aktivitet. Vi ser med bekymring at stadig flere spiller uorganisert fotball med fullkontakt ute på løkka uten at vi kan kontrollere det.

Det er vanskelig å forstå og forklare til våre medlemmer hvorfor de ikke kan spille fotball, når samfunnet er åpnet på så mange andre områder. De samme folkene kan reise rundt om i Norge og Europa, ta seg en fest på byen og stå tett på bussen. De kan ikke trene som normalt på en 7000 m2 fotballbane, noe helsemyndighetene har beskrevet som uten smitterisiko.

Kretslederne i Norges Fotballforbund ber innstendig om at regjeringen gir oss tillatelse til å drive vår idrett som normalt, snarest mulig og senest 1. august. Dette vil gjør det mulig for våre seniorspillere å gjennomføre høstsesongen. Vi lover å gjøre vårt for at smittevernet blir ivaretatt. Håper å høre fra dere snarest mulig, vi har ingen tid å miste.

Med hilsen fra grasroten i Norsk fotball

Søttes av profiler

Pål André Helland sa følgende om breddefotballsituasjonen til TV 2 etter 3-0-seieren mot Stabæk søndag kveld:

– Det skal sies at det er mer kompetente folk enn meg som tar de avgjørelsene, men jeg tror det er mange som sliter med å se logikken. Ja, det er viktig å komme igang der det omsettes penger. Men det er mange som er engasjert i og rundt breddefotballen, både som spillere og andre, som har det som ankerpunktet i livet sitt. Og at det blir tatt fra dem, jeg tror man sliter litt med å forklare det.

BREDDE: Rosenborg-stjernen håper breddefotballen åpner igjen så snart som mulig.
BREDDE: Rosenborg-stjernen håper breddefotballen åpner igjen så snart som mulig. Foto: Fredrik Hagen

– Man får ikke lov til å spille fullkontakt på trening, men samme gjengen kan møtes på vorspiel og klemme og kysse hverandre. Man får håpe at de kommer igang, for norsk fotball er lite uten bredden, sier Helland.

Selv var han helt avhengig av breddefotballen, forteller han. Hva han hadde gjort uten, vet han ikke.

– Nei, da hadde jeg jo ikke hatt noen barndomsklubb. Da det lugget som verst hadde jeg ikke hatt Byåsen å gå til, og det synes jeg selv at hadde vært vanskelig. Og uten den oppveksten hadde jeg sikkert blitt noe annet.

Også Torgeir Børven mener breddefotballen må komme i gang igjen.

– Jeg synes det er veldig spesielt at folk kan klemme og gå på fylla og omtrent gjøre som de vil, men å spille fotball på løkka går ikke. Jeg skal ikke legge meg for mye borti det, jeg kan ikke så mye om det, men min første tanke er at det er veldig rart, sier Børven til TV 2.